Placki z bobu i cukinii

Nie sądziłam, że bób może się znudzić. Taki amator bobowy jak ja, a jednak przejadłam się bobem. Jak nigdy zostało go dość sporo. Myślałam jakby zagospodarować bób i wybór padł na placuszki. Jak letnie placki to i oczywiście cukinia musi być obecna. Są bardzo delikatne i naprawdę smaczne.

Podane z sałatką pomidorową to znakomity lekki obiad na lato. Zamiast oscypka nada się każdy inny ser.

Składniki:

  • około 400 g ugotowanego bobu
  • 1 średnia cukinia
  • 2 jajka
  • 1/2 dużego oscypka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mączki ziemniaczanej
  • pieprz
  • sól — opcjonalnie
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • cukinię przeciąć wzdłuż na pół i łyżką usunąć gąbczasty środek z pestkami, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić i odstawić, by puściła sok
  • ugotowany bób obrać z łupinek, następnie z dodatkiem 1 jajka zblendować na gładki krem
  • oscypek zetrzeć na tarce jarzynowej
  • cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Połączyć z bobem, wbić drugie jajko, dodać mąkę ziemniaczaną, ser i proszek do pieczenia, dosmaczyć pieprzem. Soli już nie dodawałam, ponieważ oscypek z natury jest bardzo słony. Wymieszać masę
  • nakładać po jednej łyżce masy na rozgrzany tłuszcz i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony do zrumienienia. Upieczone placuszki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać zaraz po upieczeniu

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *