Dalszy ciąg kuchennego recyklingu po gęsiej uczcie — dziś pierogi z gęsiną. Zanim na pieczonych kościach przygotowałam krupnik, większe kawałki mięsa oddzieliłam od kości właśnie z przeznaczeniem na pierogi.
Pierogi uwielbiam, a ponieważ z mięsnym farszem robiłam całe wieki temu, te domowe z gęsiną smakowały nam wyjątkowo.
Do farszu dodałam pieczone jabłko z orzechami i dodatkową porcję majeranku, smakował znakomicie.
Składniki na około 50 sztuk:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej + dodatkowo do podsypania
- około 3/4 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka tłuszczu z gęsi/ oleju
- sól
Farsz:
- resztki mięsa z korpusu, grzbietu i skrzydeł
- 1 duża cebula
- pieczone jabłko z orzechami
- sól, pieprz
- majeranek
- gęsi tłuszcz
- szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
- mąkę przesiać do misy robota, dodać szczyptę soli, tłuszcz, dolać gorącą wodę i zagniatać ciasto hakiem, do połączenia. Ciasto powinno być miękkie, lśniące i elastyczne. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić, by odpoczęło
- połowę cebuli pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na gęsim smalcu na bardzo wolnym ogniu. Mięso zmielić lub rozdrobnić w malakserze, następnie połączyć z cebulką, pieczonym jabłkiem i przyprawami. Gdyby było za suche dodać gęsi smalec
- na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować pierwszy kawałek ciasta na grubość 2 mm. Foremką lub szklanką wykrawać krążki o śr. 7-8 cm. Na każdy krążek nakładać po 1 łyżeczce farszu, składać ciasto na pół i zlepiać brzeg pierogów. Tak samo postępować z następnymi partiami ciasta. Pozostałe po wykrojeniu ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i użyć do przygotowania pierogów
- pierogi partiami wkładać na wrzącą, osoloną wodę. Zamieszać, a po wypłynięciu pierogów na wierzch gotować kilka minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane tłuszczem z przysmażoną cebulką
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂