Zwykłe udka kurczaka w zależności od dodatków, z jakimi je podasz, mogą stanowić odświętny posiłek. Moja noworoczna propozycja to pieczone udka z topinamburem, żurawiną i pieczarkami podane z kluskami śląskimi.
Topinambur ostatnimi czasy stał się bardzo modny, dlatego coraz łatwiej go kupić. Oprócz mnogości witamin i soli mineralnych to najbogatsze naturalne źródło inuliny, która usprawnia działanie przewodu pokarmowego i pomaga w namnożeniu zdrowych bakterii jelitowych.
Przygodę z topinamburem możesz zacząć od koktajlu, jest pyszny.
Czerwone kulki żurawiny to jedyne świeże owoce o tej porze roku, które bez trudu kupisz na bazarku. Kwaśno-cierpka żurawina świetnie komponuje się z pieczonymi mięsami, a przy okazji wzbogaca domowe menu w wiele wartości zdrowotnych. Czerwone kulki żurawiny mają właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, szczególnie ważne przy zwalczaniu infekcji pęcherza moczowego.
Składniki:
- 4 uda kurczaka zagrodowego
- 250 g pieczarek
- 2-3 bulwy topinamburu
- 3/4 szklanki żurawiny
- sól, pieprz, czerwona papryka, kurkuma
- 1 łyżka masła
- 150 ml bulionu/wrzącej wody
Przygotowanie:
- udka kurczaka natrzeć solą, pieprzem, czerwoną papryką i kurkumą. Przykryć i odstawić najlepiej na całą noc
- przed pieczeniem mięsa wystawić je wcześniej z lodówki, by się ogrzało
- przygotować dodatki. Z pieczarek usunąć ewentualne grudki ziemi, pociąć nóżki i przeciąć na połówki lub ćwiartki. Owoce żurawiny przebrać i umyć. Topinambur obrać i pokroić w plasterki nie grubsze niż 1 cm, następnie zanurzyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, by nie ściemniał. Jeśli masz topinambur z pewnego źródła, możesz pominąć obieranie, a jedynie porządnie go wyszorować
- udka kurczaka ułożyć na blaszce, obłożyć wiórkami masła, podlać bulionem i piec w 180*C 45 minut. Po tym czasie dołożyć pieczarki, żurawinę oraz topinambur piec kolejne 30 minut
- podałam z kluskami śląskimi i surówką z domowej kiszonej kapusty
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂