Pieczone kacze uda i sos z wędzonych śliwek

Pieczone kacze uda to świetny pomysł na uroczysty obiad lub kolację. Odpowiednio przygotowana marynata to gwarant pysznego, soczystego i miękkiego mięsa odchodzącego od kości. Resztę zrobi za Ciebie piekarnik. Jeśli planujesz przygotować kaczuchę, lepiej zdecyduj się na uda lub piersi. To bardziej ekonomiczny pomysł, bo kaczka w całości nie jest zbyt wydajna.

Nie obawiaj się, że kaczka to bardzo tłuste mięso. To prawda do dietetycznych nie należy, ale ma bardzo korzystny dla naszego zdrowia profil tłuszczowy. Mięso kaczki jest ponadto zasobne w selen, cynk, żelazo, witaminy z grupy B i inne cenne minerały.

To szlachetniejszy drób niż produkowany przemysłowo kurczak. Kaczka jest pyszna i wyrazista w smaku, a słodki sos śliwkowy dopełnia harmonii smaku. Polecam!

Składniki:

  • 4 kacze uda
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • 4 łyżki sosu sojowego (u mnie tamari)
  • 2 szczypty płatków chili
  • 12 śliwek wędzonych
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody/bulionu

Przygotowanie:

  • przygotować marynatę: wymieszać 4 łyżki sosu sojowego z miodem i octem balsamicznym. Dodać obrany i starty na tarce imbir i czosnek. Wymieszać
  • kacze uda umyć, obciąć nadmiary skóry i tłuszczu. Mięso osuszyć papierowym ręcznikiem. Uda dokładnie natrzeć marynatą, ułożyć w naczyniu, zalać resztą marynaty, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 12-24 godziny
  • przed planowanym pieczeniem wyjąć wcześniej mięso z lodówki, by się ogrzało
  • uda ułożyć na śliwkach, podlać bulionem i rozsypać pokrojoną w kostkę cebulę
  • piec w 180 około 120 minut
  • zawartość blaszki (kacze uda na ten czas odłożyć do piekarnika przykryte folią aluminiową, by nie wystygły) i upieczone śliwki razem z cebulką zmiksować. Doprawić 1 łyżką ciemnego sosu balsamicznego i szczyptę soli do smaku. Jeśli chcesz otrzymać idealnie aksamitny sos, możesz przetrzeć go przez sitko. Nie przecierałam
  • podawać kacze uda z sosem śliwkowym, buraczkami i kluskami 
PRZECZYTAJ  Dyniowa babka drożdżowa z powidłami i czekoladą

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *