Pesto z rukoli i pestek dyni

Pesto z rukoli i pestek dyni jest znakomite, ma głęboki i bogaty smak. Możesz je wykorzystać na wiele rozmaitych sposobów. Do dań z makaronem, zarówno na gorąco jak i na zimno w sałatkach, do serów, sosów, zup, dipów, twarogu. Moje ostatnie odkrycie to młode ziemniaczki ugotowane w całości i obtoczone w rukolowym pesto. Po prostu genialne!

Rukola jest lekkostrawna i niskokaloryczna, garść zielonej sałaty to zaledwie 5 kcal. Warto włączyć ją do diety, bo to bogactwo witamin i minerałów Rukola zawiera 8 razy więcej wapnia, 5 razy więcej witaminy A, C i K i 7 razy więcej żelaza, niż ta sama ilość sałaty lodowej. To również cenne źródło cynku i potasu. Za ostry smak rukoli odpowiedzialne są aminokwasy siarkowe o działaniu bakteriobójczym. Zawarte w rukoli: luteina i zeaksantyna to cenne przeciwutleniacze mające zastosowanie w profilaktyce antynowotworowej i zwyrodnieniu plamki żółtej, odpowiedzialnej za widzenie. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego roślina działa pobudzająco na układ trawienny oraz na długo pozostawia uczucie sytości.

Pesto z rukoli w połączeniu z pestkami dyni to naturalne źródło zdrowia.

Składniki:

  • 1 pęczek rukoli
  • 4 łyżki pestek z dyni
  • 4 łyżki oleju rzepakowego extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • parmezan

Wykonanie:

  • rukolę  dokładnie wypłukać w dużej ilości zimnej wody, odwirować w suszarce do sałaty
  • pestki dyni podprażyć przez kilka minut na suchej patelni. Przestudzić
  • rukolę, pestki dyni, parmezan i olej zmiksować do grudkowatej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *