Ogórki perskie — małe fenomenalne w smaku ogóreczki są składnikiem dzisiejszej mizerii w arabskim stylu, bo znane są nie tylko w Iranie. Mini ogórki o średnicy nieprzekraczającej 2 cm są lekko słodkie, mają cieniutką skórkę, zatem nie wymagają obierania, pozbawione są goryczki. Mini ogóreczki są lekkostrawne, a połączeniu z jogurtem i miętą to cudowna chłodna i orzeźwiająca przystawka do letniego obiadu lub ogrodowego grilla. Jest pyszna, a ogórki w mizerii pozostają chrupiące.
Pyszna, zdrowa i zadba o szczupłą sylwetkę. Jogurt — warto pamiętać to spora dawka wapnia oraz bakterie przyjazne dla naszego układu pokarmowego. Jeśli upolujesz perskie ogórki, mizeria może być prawdziwym grillowym hitem.
Składniki:
- 6 mini ogórków
- jogurt grecki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 saszetka suszonej mięty
- garść świeżej mięty
- sól, pieprz
Wykonanie:
- ogórki umyć, pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w 2 mm kawałeczki
- mięte umyć, osuszyć, oskubać listki z gałązek i pokroić w cienkie paseczki
- ząbek czosnku pokroić w kostkę i rozetrzeć z solą na miazgę
- ogórki wymieszać z dowolną ilością jogurtu. Dodać zioła i przyprawy, wymieszać. Przed podaniem schłodzić i podawać posypaną suszoną miętą. Część suszonej mięty wymieszałam już wcześniej z jogurtem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂