Perska mizeria — dietetyczna

Ogórki perskie — małe fenomenalne w smaku ogóreczki są składnikiem dzisiejszej mizerii w arabskim stylu, bo znane są nie tylko w Iranie. Mini ogórki o średnicy nieprzekraczającej 2 cm są lekko słodkie, mają cieniutką skórkę, zatem nie wymagają obierania, pozbawione są goryczki. Mini ogóreczki są lekkostrawne, a połączeniu z jogurtem i miętą to cudowna chłodna i orzeźwiająca przystawka do letniego obiadu lub ogrodowego grilla. Jest pyszna, a ogórki w mizerii pozostają chrupiące.

Pyszna, zdrowa i zadba o szczupłą sylwetkę. Jogurt — warto pamiętać to spora dawka wapnia oraz bakterie przyjazne dla naszego układu pokarmowego. Jeśli upolujesz perskie ogórki, mizeria może być prawdziwym grillowym hitem.

Składniki:

  • 6 mini ogórków 
  • jogurt grecki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 saszetka suszonej mięty
  • garść świeżej mięty
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • ogórki umyć, pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w 2 mm kawałeczki
  • mięte umyć, osuszyć, oskubać listki z gałązek i pokroić w cienkie paseczki
  • ząbek czosnku pokroić w kostkę i rozetrzeć z solą na miazgę
  • ogórki wymieszać z dowolną ilością jogurtu. Dodać zioła i przyprawy, wymieszać. Przed podaniem schłodzić i podawać posypaną suszoną miętą. Część suszonej mięty wymieszałam już wcześniej z jogurtem 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *