Dobra wytrzymała patelnia to podstawowy element wyposażenia kuchni. Ułatwi przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków. Patelnie tytanowe to inwestycja na lata i jest w czym wybierać.
Patelnie z powłoką tytanową są nie tylko wytrzymałe, ale i zdrowe. Należy mieć to na uwadze, by kupując warzywa i inne artykuły spożywcze bio podczas obróbki nie wchodziły w reakcje z cząstkami teflonu lub powłoki ceramicznej.
W przeciwieństwie do patelni z powłoką teflonową lub ceramiczną, patelnie teflonowe wyróżnia wyjątkowa odporność na mechaniczne uszkodzenia poprzez stosowanie metalowych akcesoriów i ścieranie.
Tytan jako pierwiastek charakteryzuje się wyjątkową wytrzymałością, twardością i bardzo wysoką temperaturą topnienia. Patelnie tytanowe wykonane są ze specjalnego stopu i utwardzane w wysokiej temperaturze, co zapewnia jednakową odporność na całej ich powierzchni. Dodatkowym atutem tytanu jest nietoksyczność.
Opisywana patelnia tytanowo- diamentowa posiada:
- 5-cio warstwową powłokę
- 8-mm dno
- wykonana jest z jednolitego odlewu
- ma odpinaną rączkę
- nadaje się na kuchenkę gazową, elektryczną i indukcyjną
- szybko i równomiernie się nagrzewa
- do stosowania w piekarniku — nagrzewa się do 250*C
- ma 25- letnią gwarancję na równość dna
- posiada szklaną pokrywę w zestawie
- wyprodukowana w Niemczech
Ostatni tydzień miałam przyjemność testować patelnię Woll niską, o średnicy 28 cm ze szklaną pokrywą. Muszę stwierdzić, że wszystkie peany wypisane na temat tych patelni pokrywają się w 100%.
Można na patelni smażyć z niewielką ilością tłuszczu bez przywierania, ale smażenie z tłuszczem to prawdziwa przyjemność.
Smażyłam kotleciki z indyka i tradycyjne schabowe w panierce i były bardziej chrupiące i bardziej soczyste niż z mojej poprzedniej ceramicznej patelni.
Patelnia jest duża i jednorazowo mieści sporą porcję mięsa. Oszczędza czas podwójnie, bo szybko i równomiernie się nagrzewa. Dzięki podwyższonemu rantowi po raz pierwszy podczas smażenia nie miałam upstrzonej tłuszczem płyty.
Sprawdziła się idealnie przy przygotowaniu jajek sadzonych na pomidorach. Jajka wbite na rozgrzaną patelnię momentalnie się ścięły i powoli dochodziły pod pokrywką. Pokrywa posiada dodatkowo małe ujście na parę, dlatego pokrywa nie zaparowuje i można obserwować proces smażenia jajek, tak by żółtka się nie ścięły.
Jajka na pomidorach przygotowane na nowej patelni były wyjątkowo smaczne i soczyste, bo zachował się cały sosik, który wypłynął z pomidorów.
Przygotowując poranną owsiankę z karmelizowanymi gruszkami, za jednym zamachem skarmelizowałam 2 spore gruszki pocięte na cienkie plastry.
Mycie patelni Woll to już sama przyjemność, ponieważ oprócz dużej wytrzymałości charakteryzuje się dużym poślizgiem. Cecha non-stick dodatkowo ułatwia utrzymanie patelni w czystości. Wystarczy delikatne przetarcie i patelnia jest czysta.
Dodatkowym atutem jest odpinana rączka i patelnię możesz użytkować jako naczynie do zapiekania w piekarniku.
Na koniec zostawiłam jedyny mały minus patelni — jej waga. Patelnia jest dość ciężka i zastanawiając się nad zakupem, należałoby to wziąć pod uwagę. Z tego powodu wybrałam niższą patelnię i choć do siłaczek nie należę, użytkowanie patelni nie nastręcza mi żadnych trudności. I choć jest naprawdę wielka, jestem w stanie utrzymać ją jedną ręką, wykładając zawartość na talerz.
Jednym słowem patelnia marzeń, oby służyła jak najdłużej!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂