Kwaszenie, kiszenie to prosta i stosunkowo tania metoda utrwalania warzyw, gdyż nie wymaga żadnych urządzeń ani skomplikowanych zabiegów.
Podstawą kwaszenia jest proces fermentacji mlekowej. Rozkładają one cukry zawarte w komórkach roślinnych na kwas mlekowy, który między innymi zapobiega procesom gnicia. Prawidłowo zakiszone warzywa długo zachowują swoje właściwości smakowe.
Najczęściej kisimy kapustę i ogórki, a do kiszenia idealnie nadaje się również papryka. Jeśli nie lubisz papryki z octu, ten przepis jest dla Ciebie idealny.
Składniki na 2 słoiki 800 ml:
- 1 kg papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4-6 ziaren ziela angielskiego
- kawałek korzenia chrzanu, liście-opcjonalnie
- łodyga kopru
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli (30 g)
Wykonanie:
- paprykę umyć i usunąć nasiona, a następnie pokroić na kawałki
- oczyścić chrzan, czosnek i koper
- zagotować wodę z solą, ostudzić
- układać ciasno paprykę w słoikach, zalać przestudzoną zalewą, rozłożyć przyprawy, zamknąć
- przez kilka dni trzymać w temperaturze pokojowej, potem wynieść w chłodne miejsce. Na bieżące spożycie przechowywać w lodówce. Większą ilość przetworów najlepiej zapasteryzować – około 15 minut w temperaturze bliskiej wrzenia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂