Pampuchy, kluski drożdżowe lub buchty są uniwersalne. Bo i na słodko i jako dodatek do dań mięsnych sprawdzają się doskonale. Na słodko są uwielbiane przez dzieci.
Moja propozycja do pampuchów to sosik jagodowo — malinowy z jogurtem greckim. Gdy kluski kupimy gotowe lub wcześniej zrobione, albo mamy z zamrażarki, obiad możemy podać w kilka minut.
Składniki na sos dla 2 osób:
- 100 g mrożonych jagód — kilka garstek
- 20 g mrożonych malin
- 1 łyżka stewii lub cukru
- kubeczek jogurtu greckiego
Wykonanie:
- Do rondelka wrzucić jagody z malinami, wsypać łyżkę stewii i rozmrozić na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, małą chwilkę pogotować.
- Przygotowane kluchy polać sosem jagodowym, dodatkowo podać jogurt. Smacznego!
Jagody są niezwykle ważne dla naszego zdrowia. I to nie tylko te dziko rosnące w lasach. Hodowlana borówka amerykańska jej nie ustępuje.
CZARNA JAGODA (Vaccinium myrtillus) jest gatunkiem należącym do rodzaju wrzosowatych. Inne nazwy owocu to: czarna borówka, czernica. Surowe możemy spożywać od czerwca do sierpnia. Poza tym terminem są dostępne w postaci mrożonek. W ostatniej dekadzie ubiegłego wieku kilka składników tego owocu zyskało duże zainteresowanie ze względu na ich wpływ na naczynia krwionośne i znaczenie w okulistyce.
Zdrowotne właściwości czarnej jagody
- Owoce zawierają garbniki katechinowe, pektyny, antocyjany (w tym myrtylinę uelastyczniającą naczynia krwionośne), kwasy organiczne (cytrynowy, bursztynowy, jabłkowy).
- Jagody są bogatym źródłem witaminy C, B1, B2, B3, B6, B12, PP, E, karotenoidów (wit. A), inozytolu oraz soli mineralnych tj.: cynku, manganu, miedzi, wapnia, żelaza, potasu, fosforu i selenu.
- Suszone owoce działają przeciwbiegunkowe, a świeże regulują trawienie.
- Mają też działanie przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze (owsiki i słabiej na glisty ludzkie) oraz odtruwające (w przypadku zatruć metalami ciężkimi).
- Jagody dzięki zawartym w nich antocyjanom leczą oczy i poprawiają widzenie. Regenerują rodopsynę — barwnik odpowiedzialny za widzenie. Już podczas II wojny światowej piloci brytyjskiego RAF- u odkryli, że jagoda poprawia widzenie o zmierzchu. Zresztą wyciągi z jagody są składnikiem wszystkich suplementów diety wspomagających nasz wzrok.
- Ponadto obniżają poziom cukru we krwi dzięki glikozydom: wakcyninie i glikokininie, które działają podobnie jak insulina.
- Działają silnie przeciwzapalnie na drogi moczowe i przewód pokarmowy.
- Mają również zdolność rozpuszczania złogów cholesterolowych.
Są owocem uniwersalnym. Nadają się jako nadzienie do pierogów, gofrów, naleśników, racuchów i ciast drożdżowych. Z jagód sporządza się kompoty, soki, dżemy i konfitury.
- Galaretki i konfitury z jagód można długo przechowywać, ponieważ zawierają naturalny kwas benzoesowy i cytrynowy zapobiegający rozwojowi bakterii. Jest składnikiem musów, deserów i jogurtów.
Nie tylko jagody, ale wszystkie owoce jagodowe tzn. maliny, jeżyny, truskawki zwalczają wolne rodniki w naszym organizmie, mają zatem silne działanie antyoksydacyjne, dlatego wskazane jest, by były obecne w naszej diecie przez cały rok.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂