Zdrowe i smaczne śniadanie dla każdego, śniadanie, które robi się samo. Niby zwykłe płatki owsiane, a smakują zupełnie inaczej niż „papkowata” owsianka gotowana na wodzie lub mleku. Z wierzchu chrupiące płatki o orzechowym smaku, wewnątrz aromatyczne, winne jabłka rozpływające się w ustach bardziej przypominają deser, niż nielubianą przez niektórych owsiankę.
Smak ma zupełnie podobny do sypanej szarlotki z płatków owsianych. Zapraszam do przepisu na śniadaniowy poprawiacz humoru.
Składniki na 2 porcje:
- 2 jabłka
- kilka orzechów włoskich
- 2 łyżki rodzynków
- miód
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich lub masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta kurkumy
- 6 łyżek płatków owsianych
- kilka łyżek gorącej wody
Wykonanie:
- jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w ósemki
- posiekać orzechy włoskie
- jabłka ułożyć w jednym większym lub dwóch mniejszych kokilkach do zapiekania. Posypać cynamonem, kurkumą, rodzynkami i wsypać część orzechów włoskich. Wlać po 1 łyżce oleju i gorącej wody, następnie wsypać płatki owsiane. Wierzch posypać pozostałymi orzechami
- wstawić do nagrzanego piekarnika do 200` C i piec 20-25 minut do zrumienienia. Można sprawdzić, czy jabłka dostatecznie zmiękły przed wyjęciem z piekarnika
- podawać gorące
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂