Owocowa przekąska lub małe co nieco do kawy pełne błonnika. Przepis już od dłuższego czasu czekał w kolejce do realizacji. Bardzo ciekawy wydał mi się dodatek właśnie nie suszonych, kalorycznych owoców, a surowego jabłka. Ciasteczka są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach i niebezpiecznie szybko znikają.
Składniki na 25 sztuk:
- 2 średnie jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- 20 g orzechów włoskich
- 160 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 120 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g zarodków owsianych — otrębowsianych — otrębów
Wykonanie:
- jabłka umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Orzechy drobno posiekać
- włączyć piekarnik i ustawić na 190`C (z termoobiegiem na 160`C). Utrzeć masło z cukrem, dodać jajko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, razem z jabłkami, posiekanymi orzechami i zarodkami owsianymi wymieszać z utartą masą maślaną
- małą łyżką do lodów nabierać porcje ciasta i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cm
- piec 20-25 minut do zrumienienia. Ciasteczka będą bardzo miękkie, ale stygnąc, staną się chrupiące. Studzić na kratce
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
1 ciastko to 100 kcal,9 g węglowodanów,1 g białka,6 g tłuszczu
Źródło: Meine Familie&Ich Heft 10/2014
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂