Zdrowa i smaczna przegryzka owsiana. Upieczona w całości na blaszce, nie tradycyjnie w formie ciasteczek. Dzięki temu mniej przy nich pracy. Efekt oceńcie sami. Powiem tylko, że owsiane kwadraciki są uzależniające. Upieczone pierwszego dnia, jeszcze ciepłe są tak chrupiące i tak wciągają, że nie można przestać jeść.
Upiekłam je w foremce 23 × 30 cm (może być mniejsza).
Składniki:
- 300 g płatków owsianych
- 130 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g syropu ryżowego (dałam jabłkowy)
- 10 g oleju kokosowego lub słonecznikowego
- 100 g dżemu lub konfitury
WYKONANIE:
- włączyć piekarnik na 180°C
- płatki owsiane, mąkę, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia i sól umieścić w misce i wymieszać. Dodać syrop i olej, następnie przy pomocy drewnianej łyżki wymieszać całość do sklejenia się wszystkich składników
- połowę ciasta równomiernie rozłożyć w przygotowanej foremce, mocno przyciskając grzbietem wilgotnej łyżki
- rozprowadzić na cieście konfiturę
- wyłożyć drugą część ciasta i wyrównać powierzchnię
- piec w 180°C 20 minut
- studzić na kratce kuchennej
- przed podaniem pociąć w kwadraty
Uwagi:
Batoniki owsiane można przechowywać w zamkniętej puszce do 2 tygodni. Jako nadzienie można wykorzystać masę orzechową lub z karobu.
Przepis zaczerpnęłam z „Natürlich”- Heft April 2014
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂