Chlebek drożdżowy, wilgotny dzięki dodatkowi śliwek i w nieco zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Swój upiekłam z 2 rodzajów mąki orkiszowej, ale nada się i każda inna. Początkowo myślałam o upieczeniu chałki, ale ciasto ostatecznie wylądowało w keksówce i tak oto mamy chlebek ze śliwkami.
Super smaczna pajda na drugie śniadanie lub podwieczorek. Idealnie nadaje się do mrożenia.
Składniki:
- 420 g mąki (300 g jasnej+120 pełnoziarnistej orkiszowej)
- 200 ml mleka
- 30 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła
- 1 jajko+1 żółtko
- 400 g śliwek
- do posmarowania: 1 białko+2 łyżki mleka
Przygotowanie:
- kilka łyżek mleka rozmieszać z drożdżami, resztę mleka delikatnie podgrzać w rondelku z kawałkami masła
- wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
- wypestkować śliwki i przekroić na pół, a większe na ćwiartki
- powtórnie zagnieść ciasto i rozwałkować na stolnicy na prostokąt. W 3 rzędach wzdłuż dłuższego boku ułożyć kawałki śliwek i zwinąć ciasno w rulon. Zawinąć boki pod spód i ułożyć w keksówce złączeniem na spód. Odstawić do ponownego wyrośnięcia
- wyrośnięte ciasto posmarować białkiem roztrzepanym z mlekiem i naciąć nożem wzdłuż
- piec 25 minut w 180*C
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂