Zapraszam na bardzo smaczny, mięciutki w pięknym, intensywnym pomarańczowym kolorze chlebek dyniowy. Miłośnicy domowego pieczenia chleba i dyni nie powinni obojętnie przejść obok tego przepisu.
Chlebek jest bardzo łatwy, pięknie się formuje i bardzo szybko rośnie, ponieważ został upieczony na drożdżach. Wybornie smakuje również z wytrawnymi dodatkami. Polecam!
Składniki na 1 bochenek:
- średnia dynia Hokkaido (300 g purée)
- 450 g mąki orkiszowej 700
- 50 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki suchych drożdży
- 3 łyżki oleju z dyni
- 50 – 100 ml wody
- 50 g pestek z dyni
Wykonanie:
- Dynie umyć, przekroić na ćwiartki, pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki i przygotować purée. Można to uczynić na 2 sposoby. Upiec dynię w piekarniku – 200`C przez około 15 minut lub pokroić w drobną kostkę, zalać 50 ml wody i dusić do miękkości około 10 – 15 minut. Ostudzić i zblendować na gładką masę
- z mąki orkiszowej, kukurydzianej, soli, oleju i dyniowego purée zagnieść ciasto, ewentualnie dodać wodę. Wodę dodawać stopniowo. Trzeba pamiętać, że dodatek purée z dyni samo w sobie zawiera sporo wody i bardzo rozrzedza ciasto. Wmieszać do ciasta pestki z dyni. Przykryć i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia
- ponownie zagnieść ciasto, uformować okrągły bochenek i ułożyć w koszyczku do wyrastania, złączeniem do góry. Przykryć i odstawić do ponownego wyrastania
- wyrośnięty, odwrócony bochenek wyłożyć na gorący kamień lub blachę, naciąć promieniście, spryskać wodą i posypać pestkami z dyni
- wstawić do nagrzanego piekarnika do 230`C i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200`C i piec kolejne 30 minut. Upieczony chlebek postukany od spodu wyda głuchy dźwięk
- studzić na kratce
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂