Orkiszowy chleb dyniowy na drożdżach z pestkami

Zapraszam na bardzo smaczny, mięciutki w pięknym, intensywnym pomarańczowym kolorze chlebek dyniowy. Miłośnicy domowego pieczenia chleba i dyni nie powinni obojętnie przejść obok tego przepisu.

Chlebek jest bardzo łatwy, pięknie się formuje i bardzo szybko rośnie, ponieważ został upieczony na drożdżach. Wybornie smakuje również z wytrawnymi dodatkami. Polecam!

Składniki na 1 bochenek:

  • średnia dynia Hokkaido (300 g purée)
  • 450 g mąki orkiszowej 700
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki suchych drożdży
  • 3 łyżki oleju z dyni
  • 50 – 100 ml wody
  • 50 g pestek z dyni

Wykonanie:

  • Dynie umyć, przekroić na ćwiartki, pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki i przygotować purée. Można to uczynić na 2 sposoby. Upiec dynię w piekarniku – 200`C przez około 15 minut lub pokroić w drobną kostkę, zalać 50 ml wody i dusić do miękkości około 10 – 15 minut. Ostudzić i zblendować na gładką masę
  • z mąki orkiszowej, kukurydzianej, soli, oleju i dyniowego purée zagnieść ciasto, ewentualnie dodać wodę. Wodę dodawać stopniowo. Trzeba pamiętać, że dodatek purée z dyni samo w sobie zawiera sporo wody i bardzo rozrzedza ciasto. Wmieszać do ciasta pestki z dyni. Przykryć i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia
  • ponownie zagnieść ciasto, uformować okrągły bochenek i ułożyć w koszyczku do wyrastania, złączeniem do góry. Przykryć i odstawić do ponownego wyrastania
  • wyrośnięty, odwrócony bochenek wyłożyć na gorący kamień lub blachę, naciąć promieniście, spryskać wodą i posypać pestkami z dyni
  • wstawić do nagrzanego piekarnika do 230`C i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200`C i piec kolejne 30 minut. Upieczony chlebek postukany od spodu wyda głuchy dźwięk
  • studzić na kratce

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *