Orkiszowe placuszki jogurtowe z jagodami

Sezon jagodowy w pełni, czas zatem na nowy przepis z jagódkami. Proponuję orkiszowe placuszki jogurtowe, na słodki obiad lub na podwieczorek.

Bajecznie proste do przygotowania i przyjemnie je piec, bo znikają w okamgnieniu.

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • jagody
  • masło klarowane

Przygotowanie:

  • jagody umyć. Przebrać, osuszyć na papierowym ręczniku
  • wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Odstawić na 30 minut
  • na rozgrzane masło nakładać po 1 łyżce ciasta, smażyć około 2 minuty, posypać jagódkami i obrócić na drugą stronę. Dopiec do zrumienienia
  • usmażone placuszki układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem
  • podawać posypane cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *