Sezon jagodowy w pełni, czas zatem na nowy przepis z jagódkami. Proponuję orkiszowe placuszki jogurtowe, na słodki obiad lub na podwieczorek.
Bajecznie proste do przygotowania i przyjemnie je piec, bo znikają w okamgnieniu.
Składniki:
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
- jagody
- masło klarowane
Przygotowanie:
- jagody umyć. Przebrać, osuszyć na papierowym ręczniku
- wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Odstawić na 30 minut
- na rozgrzane masło nakładać po 1 łyżce ciasta, smażyć około 2 minuty, posypać jagódkami i obrócić na drugą stronę. Dopiec do zrumienienia
- usmażone placuszki układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem
- podawać posypane cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂