Zapraszam na jesienne wydanie zupy kalafiorowej na indyjską nutę. Dodatek curry nie tylko całkowicie odmienia kolor zupy, ale razem z kuminem, imbirem i mlekiem kokosowym tworzy ciekawy smak. Zupa jest pyszna! Syta, pożywna, a przy tym bardzo lekka. Nie wymaga wielu składników i jest bardzo prosta do przygotowania.
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 2 -3 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy/masła ghee
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3-cm kawałek imbiru
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- bulion warzywny 1,2 l
Wykonanie:
- cebulę, czosnek i imbir obrać, następnie posiekać. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz w garnku, w którym gotujesz zupę, zeszklić. Dodać przyprawy w proszku i smażyć, aż zapachną. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszając przesmażyć
- wlać bulion i dodać startą na grubych oczkach tarki marchew i różyczki kalafiora. Posolić i oprószyć pieprzem. Gotować do miękkości około 15 minut
- na koniec wlać mleko kokosowe, dodać sok z cytryny i ewentualnie skorygować ilość soli
- podawać posypaną zieleniną. Do zupy dodałam osobno ugotowany makaron
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂