Zapraszam na jesienne wydanie zupy kalafiorowej na indyjską nutę. Dodatek curry nie tylko całkowicie odmienia kolor zupy, ale razem z kuminem, imbirem i mlekiem kokosowym tworzy ciekawy smak. Zupa jest pyszna! Syta, pożywna, a przy tym bardzo lekka. Nie wymaga wielu składników i jest bardzo prosta do przygotowania.

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 2 -3 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy/masła ghee
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-cm kawałek imbiru
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • bulion warzywny 1,2 l

Wykonanie:

  • cebulę, czosnek i imbir obrać, następnie posiekać. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz w garnku, w którym gotujesz zupę, zeszklić. Dodać przyprawy w proszku i smażyć, aż zapachną. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszając przesmażyć
  • wlać bulion i dodać startą na grubych oczkach tarki marchew i różyczki kalafiora. Posolić i oprószyć pieprzem. Gotować do miękkości około 15 minut
  • na koniec wlać mleko kokosowe, dodać sok z cytryny i ewentualnie skorygować ilość soli
  • podawać posypaną zieleniną. Do zupy dodałam osobno ugotowany makaron

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *