Oregano (Origanum vulgare) to gatunek rośliny wieloletniej należącej do rodziny jasnotowatej lub inaczej dziki majeranek. Większość z nas traktuje oregano jedynie jako przyprawę kuchenną. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że zioło to ma ogromne właściwości lecznicze.
Oregano — właściwości zdrowotne
- uważa się, że składniki fenolowe olejku z oregano skutecznie niszczą bakterie Klebsiella, E.Coli, Salmonella i H.pylori (oregano hamuje produkcję ureazy odpowiedzialnej za uszkadzanie błon śluzowych). Co istotne, niszcząc patogeny nie wpływa negatywnie na poziom dobrych bakterii w organizmie
- właściwości przeciwgrzybicze — stwierdzono między innymi skuteczność oleju z oregano w leczeniu kandydozy jamy ustnej
- olejki eteryczne w oregano rozluźniają mięśnie gładkie, dlatego znajdują zastosowanie przy leczeniu zespołu jelita wrażliwego, wzdęciach i nerwicy żołądka
- oregano łagodzi kaszel (dzięki obecności olejku tymolowego), ma także działanie wykrztuśne, pomaga w usuwaniu śluzu w nieżycie nosa
- silne właściwości antyoksydacyjne oregano mają szerokie zastosowanie w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów. Aktywność antyoksydacyjna oregano jest 42 razy silniejsza niż jabłek i 4 razy silniejsza niż jagód.
- zioło normalizuje poziom cukru we krwi
Znajduje ogromne zastosowanie w całej kuchni śródziemnomorskiej. Tam też wyrosłe ziółko ma o wiele intensywniejszy aromat niż wyhodowane w naszym umiarkowanym klimacie. Stosowane jest do przyprawiania potraw z pomidorów, oberżyny, cukinii, zup ziemniaczanych i duszonych mięs, głównie jagnięciny i cielęciny. Dodaje się do farszów i zapiekanek. Świeże liście podkreślają smak owoców morza. Harmonizuje z większością ziół śródziemnomorskich. Wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich.
Jest to mało wymagające i niekłopotliwe ziółko w uprawie. Odporne na mrozy. W pierwszym roku po posadzeniu przeprowadzamy pierwszy i jedyny zbiór. W następnych latach możemy już oregano zbierać 2 lub 3- krotnie.
Zioło suszone zawiera najwięcej aromatu. Dlatego robiąc zapasy zimowe najlepiej oregano ususzyć, dokładnie tak jak majeranek. Z małą jednak różnicą, bo oregano najlepiej ścinać w okresie kwitnienia.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂