Do picia zielonych koktajli nikogo nie trzeba już specjalnie przekonywać. Szklaneczka zielonego smoothie to istna bomba witaminowa, do tego przepyszna, jednocześnie stanowiąca kompletny posiłek, gdyż zawiera błonnik.
Jedną z wielkich zalet koktajli obfitujących w chlorofil jest działanie oczyszczające organizmu. Zapraszam zatem na poświąteczny zielony detoks. W roli głównej zielone liście włoskiej kapusty.
Wiadomo, kapusta to baza zdrowej diety i najlepiej jeść ją na surowo. Kapusta włoska obok jarmużu to dwa najlepsze zimowe surowce na zielony koktajl. Kapuście towarzyszy ananas i dodatek pestek „owocu życia”- granatu. Zapraszam na następny zielony, przetestowany jeden ze smaczniejszych zimowych koktajli. Dominuje głównie miły posmak owoców, ponieważ kapusta jest zupełnie neutralna w smaku.
Składniki na 2 porcje:
- 2 liście kapusty włoskiej
- 1/4 ananasa
- 1 jabłko
- pestki z 1/4 granatu
- 1 banan
- odrobina oleju
- około 1 szklanki wody mineralnej
Wykonanie:
- owoce obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Z przeciętego granatu uwolnić pestki, oddzielając je od białej osłonki. Umyć liście kapusty i pokroić je w paski
- na dno kielicha blendera wlać wodę mineralną, następnie dołożyć pokrojone owoce, liście kapusty i pestki granatu. Zmiksować do pożądanej konsystencji i „zjeść” zaraz po przygotowaniu
NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂