Wszystko, co najlepsze oferuje wrzesień — jarmuż i kurki połączone w jednym daniu. Smacznie i zdrowo! Naleśniki faszerowane pysznym farszem z jarmużu z cukinią pod kołderką z duszonych kurek. To świetny pomysł na wprowadzenie jarmużu do codziennego menu. Wybierz się na ryneczek, jarmuż już czeka. Piękny, młody i choć jeszcze nieprzemarznięty nie posiada charakterystycznej goryczki. W zdrowej kuchni jarmużu nie może zabraknąć. Polecam wypróbowanie przepisu!
Składniki:
- naleśniki
- 4-5 liści jarmużu
- 1 cukinia
- 1/2 cebuli
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- 250-300 g kurek
- 1/2 cebuli
- 150 ml śmietany kremówki
- koperek
- olej+masło
Wykonanie:
- jarmuż opłukać w dużej ilości wody, odsączyć, wyciąć gruby środkowy nerw i odrzucić. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i włożyć jarmuż. Obgotować przez około 5 minut i odcedzić na sicie. Gdy przestygnie pokroić na mniejsze kawałki
- na patelni zeszklić pokrojoną drobno cebulę i czosnek, dołożyć jarmuż i startą na tarce cukinię. Przesmażyć razem przez kilka minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i dodać starty parmezan
- usmażyć naleśniki
- oczyścić kurki, większe pokroić na mniejsze kawałki. Dołożyć na patelnię z zeszkloną cebulką i przesmażyć. Gdy z patelni odparuje woda zalać grzybki śmietaną kremówką. Dodać sól, pieprz i posiekany koperek
- na usmażone naleśniki nałożyć jarmużowy farsz i zwinąć wg upodobań. Złożyłam w koperty. Podsmażyć na patelni na chrupiąco. Podawać z sosem z kurek
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂