Naleśniki orkiszowo-gryczane z serowo-chałwowym nadzieniem I pomarańczą

Zapraszam na naleśniki orkiszowo-gryczane. Bardzo delikatne, super smaczne i pomimo dodatku mąki gryczanej, bez charakterystycznego gryczanego posmaku. Przyznam, zrobiłam naleśniki z samej mąki gryczanej, ale nie zachwyciły mnie, ani strukturą ciasta, ani smakiem. Te natomiast polecam, bo są naprawdę pyszne. A farsz, jeśli lubisz chałwę, po prostu Cię zachwyci.

Chałwową słodycz przełamuje sos z orzeźwiającymi  filecikami z pomarańczy. Naleśniki zniknęły w okamgnieniu, ledwie zdążyłam pstryknąć dwie fotki. Prawdziwe słodkie pyszności.

Składniki na ciasto naleśnikowe (12 sztuk):

  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła ghee do smażenia

Chałwowe nadzienie:

  • 250 g twarożku lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki miodu lub cukru
  • kilka kropli esencji waniliowej

Sos pomarańczowy:

  • 2 pomarańcze + sok z pomarańczy
  • 1-2 łyżki cukru 
  • 1 łyżka Cointreau 
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

  • Przygotować ciasto na naleśniki. Przesiać obie mąki do miski, wbić jajka. Cały czas mieszając dolewać po trochę wody wymieszanej z mlekiem i dokładnie wymieszać. Całość mieszam trzepaczką balonową. Można oczywiście użyć miksera. Odstawić przynajmniej na 1 godzinę. Przed smażeniem ciasto ponownie dokładnie wymieszać, ewentualnie dolać płynu. Mieszać również ciasto przed każdorazowym wylaniem na patelnię.
  • Przygotować nadzienie. Do twarożku dodać 2 łyżki tahini, miód, ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego. Wymieszać i odstawić. Zamiast sera można spokojnie użyć jogurtu, który po dodaniu tahini lekko zgęstnieje i będzie miał konsystencję twarożku.
  • Usmażyć 12 cienkich naleśników, każdorazowo smarując patelnię cieniutko masłem ghee lub olejem. Usmażone naleśniki składać w stos i trzymać w cieple.
  • Przygotowanie sosu pomarańczowego. Pomarańcze obkroić nożem zbierając całą białą skórkę. Nad miseczką wycinać kolejno segmenty pomarańczy spomiędzy białych błonek. Po wyfiletowaniu pomarańczy wycisnąć resztę soku. Tak samo postąpić z drugą pomarańczą. Cały sok zachować. Na patelni skarmelizować 2 łyżki cukru, dodać filety z pomarańczy, następnie sok i likier. Przesmażyć kilka minut, lekko odparowując sos z nadmiaru wody. Na końcu dodać łyżkę masła, a sos stanie się aksamitnie gładki i leciutko się zagęści.
  • Usmażone naleśniki smarować masą serowo-chałwową. Składać dowolnie lub zwijać w ruloniki. Polać gorącym sosem z filetami pomarańczowymi i podawać.
PRZECZYTAJ  Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *