Naleśniki orkiszowe – przepis podstawowy

Naleśniki — z szybko wymieszanych paru składników otrzymasz niewiarygodną ilość kombinacji smakowych. Wszyscy je lubimy, jako danie główne, na śniadanie, obiad i kolację. Idealne na krokiety, paszteciki, nawet na tort. Jednakowo powodzeniem cieszą się te słodkie jak i z wytrawnym nadzieniem. Dobry przepis to gwarancja, iż zawsze się udadzą. Idealne są cieniutkie, miękkie i elastyczne, można je dowolnie składać i nie popękają, a przysmażone na masełku apetycznie chrupią. Ważne jest, by ciasto zrobić odpowiednio wcześniej, ponieważ powinno odstać przynajmniej 30 minut, by gluten zawarty w mące miał czas rozkleić się i połączyć się z wodą. Ciasto będzie wówczas ciągliwe i sprężyste.

Druga połowa sukcesu to odpowiednia patelnia. Wcale nie jest najlepsza z grubym, ciężkim dnem jak się powszechnie sądzi. Najlepsza jest specjalna do pieczenia naleśników, cienka, lekka, z idealnie równym dnem i z niskim profilowanym rantem, który umożliwia podrzucanie i odwracanie naleśników jak na filmie. Wszystkie te patelnie mają nieprzywierającą powłokę, dzisiejsze już ceramiczną. Pieczenie naleśników na takiej patelni to sama przyjemność. Każda dodatkowo jest wyposażona w specjalny, bardzo pomocny patyczek do równomiernego rozprowadzania ciasta.

Składniki na 6-8 dużych naleśników:

  • 150 g jasnej mąki orkiszowej
  • 150 g mleka
  • 150 gazowanej wody mineralnej
  • 2 jajka M
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • masło ghee lub olej do smażenia

Wykonanie:

  • wymieszać mąkę z mlekiem i wodą, następnie dodać jajka, sól, cukier i rózgą bądź mikserem wymieszać na jednolitą masę bez grudek. Odstawić ma 1 godzinę. Ciasto będzie stosunkowo rzadkie, ale takie właśnie powinno być
  • na gorącą patelnię wlewać ciasto chochelką, rozprowadzić kolistym ruchem przy pomocy patyczka  lub obracając patelnią, smażyć na niezbyt silnym ogniu. Gdy lekko się zrumieni odwrócić naleśnik na drugą stronę, podrzucając lub odwracając łopatką, po czym zsunąć na talerz. Każdorazowo smarować patelnię skórką słoniny lub pędzelkiem zanurzonym w maśle
  • po usmażeniu wszystkich naleśników posmarować je przygotowanym farszem, złożyć na 4 części, zwinąć, w rulonik lub kopertę i obsmażyć, lub zapiec w piekarniku
PRZECZYTAJ  Rabarbarowy deser jogurtowy

SMACZNEGO!

Uwagi:
Do naleśników wytrawnych dodaj 1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *