Najlepsza botwinka – na zakwasie, z czosnkiem niedźwiedzim

Botwinkę uwielbiam, dlatego wiosną i wczesnym latem to u mnie zupa niemal obowiązkowa. Botwina, czyli młode listki buraka ćwikłowego zawierają dużo witamin: żelaza, wapnia i ogrom antyoksydantów. Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu. Lekka wiosenna zupka bez wywaru mięsnego, idealna dla wegetarian.

Botwinkę zakwasiłam zakwasem z buraków, dlatego botwinka zyskała niebywały kolorek i jest bogatsza w smaku. Dodatek czosnku niedźwiedziego dodatkowo podbił smak zupy. Zatem do dzieła!

Składniki na 4 porcje:

  • pęczek botwinki (okazały z małymi buraczkami)
  • 1 marchewka
  • kawałek pietruszki, selera i pora + koperek
  • 1 mała cebulka
  • listki czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki masła ghee
  • 1 listek laurowy
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 3-4 młode ziemniaki
  • 3-4 łyżki zakwasu z buraków lub 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 l bulionu warzywnego lub wody
  • 1 łyżeczka mąki instant (krupczatki)

Wykonanie:

  • Botwinkę dokładnie wypłukać, aby pozbyć się piasku. Małych buraczków nie obieram, tylko skrobię. Liście pociąć na 0,5-1 cm kawałki, a drobne buraczki w plasterki (większe buraki zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej). W garnku, w którym gotujesz zupę rozgrzać 1 łyżkę masła i posmażyć cebulę, następnie botwinkę z buraczkami, aż liście stracą objętość. następnie dorzucić starte na tarce warzywa
  • Do garnka wlać bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dołożyć obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości 15-20 minut
  • W międzyczasie na małej patelni rozgrzać 2-gą łyżkę masła ghee, dodać łyżeczkę mąki  zrobić jasną zasmażkę, następnie połączyć przygotowaną zasmażkę z zupą. Zagotować
  • Dołożyć pokrojony w paseczki czosnek niedźwiedzi i dodać zakwas buraczany. Zupy już nie gotować. Skorygować ilość soli i pieprzu
  • Zupę podawać obficie posypaną koperkiem i z jajkiem ugotowanym na twardo, z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *