Botwinkę uwielbiam, dlatego wiosną i wczesnym latem to u mnie zupa niemal obowiązkowa. Botwina, czyli młode listki buraka ćwikłowego zawierają dużo witamin: żelaza, wapnia i ogrom antyoksydantów. Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu. Lekka wiosenna zupka bez wywaru mięsnego, idealna dla wegetarian.
Botwinkę zakwasiłam zakwasem z buraków, dlatego botwinka zyskała niebywały kolorek i jest bogatsza w smaku. Dodatek czosnku niedźwiedziego dodatkowo podbił smak zupy. Zatem do dzieła!
Składniki na 4 porcje:
- pęczek botwinki (okazały z małymi buraczkami)
- 1 marchewka
- kawałek pietruszki, selera i pora + koperek
- 1 mała cebulka
- listki czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki masła ghee
- 1 listek laurowy
- 4 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 3-4 młode ziemniaki
- 3-4 łyżki zakwasu z buraków lub 1 łyżka soku z cytryny
- 1 l bulionu warzywnego lub wody
- 1 łyżeczka mąki instant (krupczatki)
Wykonanie:
- Botwinkę dokładnie wypłukać, aby pozbyć się piasku. Małych buraczków nie obieram, tylko skrobię. Liście pociąć na 0,5-1 cm kawałki, a drobne buraczki w plasterki (większe buraki zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej). W garnku, w którym gotujesz zupę rozgrzać 1 łyżkę masła i posmażyć cebulę, następnie botwinkę z buraczkami, aż liście stracą objętość. następnie dorzucić starte na tarce warzywa
- Do garnka wlać bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dołożyć obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości 15-20 minut
- W międzyczasie na małej patelni rozgrzać 2-gą łyżkę masła ghee, dodać łyżeczkę mąki zrobić jasną zasmażkę, następnie połączyć przygotowaną zasmażkę z zupą. Zagotować
- Dołożyć pokrojony w paseczki czosnek niedźwiedzi i dodać zakwas buraczany. Zupy już nie gotować. Skorygować ilość soli i pieprzu
- Zupę podawać obficie posypaną koperkiem i z jajkiem ugotowanym na twardo, z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu
Życzę smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂