Mini beziki

Mini beziki są bardzo proste do przygotowania, a mają wiele zastosowań, przy okazji wykorzystasz białka. Solo do kawy smakują wyśmienicie, możesz je przełożyć ulubionym krem, wykorzystać do dekoracji tortu. Latem to niezastąpiony element owocowych deserów i dodatek do bitej śmietany.

Składniki:

  • 2 białka
  • 100 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • białka ubić z solą na sztywną pianę i powoli łyżka po łyżce dodawać cukier. Ubijamy do powstania gęstej, lśniącej piany. Na koniec wmieszać mąkę ziemniaczaną
  • ubite białka przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką
  • wyciskać bezy o dowolnych kształtach na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia 
  • piec w 110*C przez 60 minut. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do całkowitego ostygnięcia najlepiej na całą noc
  • przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym lub metalowym pojemniku

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *