Mini beziki są bardzo proste do przygotowania, a mają wiele zastosowań, przy okazji wykorzystasz białka. Solo do kawy smakują wyśmienicie, możesz je przełożyć ulubionym krem, wykorzystać do dekoracji tortu. Latem to niezastąpiony element owocowych deserów i dodatek do bitej śmietany.
Składniki:
- 2 białka
- 100 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- białka ubić z solą na sztywną pianę i powoli łyżka po łyżce dodawać cukier. Ubijamy do powstania gęstej, lśniącej piany. Na koniec wmieszać mąkę ziemniaczaną
- ubite białka przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką
- wyciskać bezy o dowolnych kształtach na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia
- piec w 110*C przez 60 minut. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do całkowitego ostygnięcia najlepiej na całą noc
- przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym lub metalowym pojemniku
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂