Mikrofalówka — cichy zabójca?

W dzisiejszej dobie i przy obecnym tempie życia kuchenka mikrofalowa wydaje się być niezastąpiona w kuchni. W wielu domach jest urządzeniem codziennego użytku. Czy aby na pewno warto wyposażać kuchnię w mikrofalówkę?

Na nic się zda bieganie po eko-stoiskach i kupowanie zdrowych eko-produktów jak i tak na koniec talerz z super jedzeniem wyląduje w kuchence mikrofalowej! Trudno w internecie znaleźć rzetelny artykuł, jak naprawdę działają fale elektromagnetyczne emitowane przez kuchenki mikrofalowe. Najwięcej stron reklamuje najnowsze cud-modele i nieprawdziwe, niestety fałszywe informacje o ich wpływie na nasze zdrowie. Nie bagatelizuj swojego zdrowia!

W dobie nachalnej komercyjnej reklamy, by dotrzeć do rzetelnych informacji, trzeba niestety zabawić się w szpiega. Jeśli jednak chodzi o nasze zdrowie i zdrowie naszej rodziny, warto zadać sobie trochę trudu! I choć zewsząd atakują nas fale elektromagnetyczne, możemy przynajmniej zmniejszyć niekorzystną dla naszego zdrowia ich kumulację.

Jaki mechanizm sprawia, że promieniowanie mikrofalówek wywiera szkodliwy wpływ na organizmy żywe i stanowi zagrożenie dla życia i zdrowia? 

Fale elektromagnetyczne — szkodliwość


Nienaturalne fale elektromagnetyczne kuchenek mikrofalowych powodują rozbicie struktur białek w żywności, czyniąc je nie tylko nieprzyswajalnymi, ale wręcz toksycznymi. Skutki działania są długofalowe i trwałe w ludzkim organizmie. Prędzej, czy później przyjdzie nam za to zapłacić, bo zdrowie zacznie szwankować!

Oto niektóre wnioski z badań przeprowadzonych nad szkodliwością pożywienia przygotowanego w kuchenkach mikrofalowych:

  1. wyższa częstotliwość występowania raka żołądka i jelit, a także zwyrodnienie komórek tkanek peryferyjnych przewodu pokarmowego
  2. zmniejszenie sprawności układu chłonnego, co wpływa na degenerację układu odpornościowego i spadek mocy systemów ochronnych przed nowotworami na skutek zmian chemicznych w żywności podczas działania mikrofal
  3. znaczne obniżenie wartości odżywczej produktów poprzez obniżenie bioprzyswajalności witaminy B-komplex, witaminy C, E, zasadniczych składników mineralnych oraz substancji, które uniemożliwiają nieprawidłowe nagromadzenie tłuszczu i są niezbędne dla zachowania zdrowej wątroby
  4. wytwarzanie w mięsie poddanych ekspozycji na mikrofale rakotwórczych związków
  5. sprzyja powstawaniu rakotwórczych wolnych rodników 
  6. pojawienie się zwiększonego odsetka komórek nowotworowych w surowicy krwi
  7. zaburzenia w układzie trawiennym i problemy z florą jelitową
  8. odżywki dla niemowląt podgrzewane w kuchenkach mikrofalowych mają toksyczne właściwości dla układu nerwowego i nerek 
PRZECZYTAJ  Szampan a Prosecco - czym się różnią?

Sztuczne promieniowanie elektromagnetyczne niszczy całkowicie energię życiową pokarmów, ponieważ następuje przerwanie wiązań chemicznych w białkach. Niestety mało kto uważa, że coś, co dopuszczono do sprzedaży, może zagrażać zdrowiu. Każdy bioenergoterapeuta jednak Ci powie: chcesz być zdrowy, wyrzuć kuchenkę mikrofalową z domu!

A Ty co o tym sądzisz? Używasz kuchenki mikrofalowej?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *