W dzisiejszej dobie i przy obecnym tempie życia kuchenka mikrofalowa wydaje się być niezastąpiona w kuchni. W wielu domach jest urządzeniem codziennego użytku. Czy aby na pewno warto wyposażać kuchnię w mikrofalówkę?
Na nic się zda bieganie po eko-stoiskach i kupowanie zdrowych eko-produktów jak i tak na koniec talerz z super jedzeniem wyląduje w kuchence mikrofalowej! Trudno w internecie znaleźć rzetelny artykuł, jak naprawdę działają fale elektromagnetyczne emitowane przez kuchenki mikrofalowe. Najwięcej stron reklamuje najnowsze cud-modele i nieprawdziwe, niestety fałszywe informacje o ich wpływie na nasze zdrowie. Nie bagatelizuj swojego zdrowia!
W dobie nachalnej komercyjnej reklamy, by dotrzeć do rzetelnych informacji, trzeba niestety zabawić się w szpiega. Jeśli jednak chodzi o nasze zdrowie i zdrowie naszej rodziny, warto zadać sobie trochę trudu! I choć zewsząd atakują nas fale elektromagnetyczne, możemy przynajmniej zmniejszyć niekorzystną dla naszego zdrowia ich kumulację.
Jaki mechanizm sprawia, że promieniowanie mikrofalówek wywiera szkodliwy wpływ na organizmy żywe i stanowi zagrożenie dla życia i zdrowia?
Fale elektromagnetyczne — szkodliwość
Nienaturalne fale elektromagnetyczne kuchenek mikrofalowych powodują rozbicie struktur białek w żywności, czyniąc je nie tylko nieprzyswajalnymi, ale wręcz toksycznymi. Skutki działania są długofalowe i trwałe w ludzkim organizmie. Prędzej, czy później przyjdzie nam za to zapłacić, bo zdrowie zacznie szwankować!
Oto niektóre wnioski z badań przeprowadzonych nad szkodliwością pożywienia przygotowanego w kuchenkach mikrofalowych:
- wyższa częstotliwość występowania raka żołądka i jelit, a także zwyrodnienie komórek tkanek peryferyjnych przewodu pokarmowego
- zmniejszenie sprawności układu chłonnego, co wpływa na degenerację układu odpornościowego i spadek mocy systemów ochronnych przed nowotworami na skutek zmian chemicznych w żywności podczas działania mikrofal
- znaczne obniżenie wartości odżywczej produktów poprzez obniżenie bioprzyswajalności witaminy B-komplex, witaminy C, E, zasadniczych składników mineralnych oraz substancji, które uniemożliwiają nieprawidłowe nagromadzenie tłuszczu i są niezbędne dla zachowania zdrowej wątroby
- wytwarzanie w mięsie poddanych ekspozycji na mikrofale rakotwórczych związków
- sprzyja powstawaniu rakotwórczych wolnych rodników
- pojawienie się zwiększonego odsetka komórek nowotworowych w surowicy krwi
- zaburzenia w układzie trawiennym i problemy z florą jelitową
- odżywki dla niemowląt podgrzewane w kuchenkach mikrofalowych mają toksyczne właściwości dla układu nerwowego i nerek
Sztuczne promieniowanie elektromagnetyczne niszczy całkowicie energię życiową pokarmów, ponieważ następuje przerwanie wiązań chemicznych w białkach. Niestety mało kto uważa, że coś, co dopuszczono do sprzedaży, może zagrażać zdrowiu. Każdy bioenergoterapeuta jednak Ci powie: chcesz być zdrowy, wyrzuć kuchenkę mikrofalową z domu!
A Ty co o tym sądzisz? Używasz kuchenki mikrofalowej?
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂