Pochodzący z „tureckiej” kuchni specjał Polacy nazwali mazurkiem i od wieków jest on wielką osobliwością wielkanocnej kuchni polskiej. Wymyślono dziesiątki przepisów na polskie mazurki, jednak główna zasada pozostała niezmieniona — dużo słodkiej masy na cieniutkim kruchym lub półkruchym cieście, waflu lub opłatku. Smak mazurków uświetniają dodane bakalie.

Oto moja próba przedświąteczna — mazurek kokosowy. Piekłam go pierwszy raz, z przepisu p. Hanny Szymanderskiej („Prawdziwa kuchnia polska”). Przepis jest bardzo praktyczny, bo zużywamy całe jajka, żółtka są wykorzystane do ciasta kruchego na spód, a białka wchodzą w skład masy kokosowej. Jest bardzo smaczny, szczególnie dla kokosowych smakoszy to naprawdę niezła gratka.

W świątecznym mazurku jednak na pewno zrobię polewę czekoladową. Czekolada i kokos to świetne połączenie smaków, jak z batonika Bounty. Tu niestety nie zdążyłam, ponieważ mój łakomczuch już czekał z talerzykiem na małe co nieco do kawy.

Składniki na spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 55 g cukru pudru/ksylitolu
  • 3 łyżki grubo mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 startej skórki z cytryny
  • 2 surowe żółtka
  • szczypta soli

Składniki na masę kokosową:

  • 150 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu
  • szklanka mleka kokosowego (lub słodka śmietanka kremówka)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 2 białka

Wykonanie:

  • przesiać mąkę, cukier puder, dodać masło prosto z lodówki i rozetrzeć między palcami na mokry piasek. Dodać orzechy, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i 2 żółtka, zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić na kilka godzin do lodówki
  • schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć w foremce do tarty, uformować rant, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • wiórki kokosowe wymieszać z cukrem, zalać podgrzanym mlekiem kokosowym (lub śmietanką), dokładnie wymieszać i pozostawić na 30-45 minut
  • ubić na sztywno pianę z białek z dodatkiem soku z cytryny. Na pianę przesiać 2 łyżki mączki ziemniaczanej, dodać namoczone wiórki, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką, wyłożyć na lekko zrumienione ciasto
  • piec w temperaturze 180-190°C jeszcze 20 minut
PRZECZYTAJ  Tort czekoladowy z kremem jeżynowym

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *