Mięso kurczaka zamarynowane w maślance i upieczone w piekarniku po prostu rozpływa się w ustach. Niby zwykły kurczak, a smakuje wyjątkowo. Dzisiejszy kurczak jest bardzo aromatyczny, bo dodatkowo został zamarynowany w moich ulubionych przyprawach: kolendrze z czosnkiem i imbirem, potem upieczony z gałązkami natki pietruszki. Chrupiące łodyżki pietruszki nadają mu wyjątkowego smaku.
Składniki:
- 4 nóżki kurczaka — podudzia z udkami – 1 kg
- 400 g maślanki
- sól, pieprz
- 2-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka kolendry
- 5-cm kawałek imbiru
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka miodu
- gałązki zielonej pietruszki
- 2-3 łyżki oliwy, oleju
Wykonanie:
- nasiona kolendry zmiażdżyć w moździerzu. Obrać czosnek i imbir, następnie drobno posiekać. Wymieszać wszystkie przyprawy z olejem i natrzeć nóżki kurczaka. Użyj przypraw ze sporym nadmiarem, tak by mięso nie pozostało bez smaku, ponieważ maślanka rozcieńczy ich działanie. Mięso ułożyć w naczyniu i zalać maślanką tak, by całkowicie były przykryte. Naczynie przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki
- wyjąć mięso z marynaty (nie otrzepywać i nie odsączać) i ułożyć na lekko naoliwionej blaszce. Rozłożyć gałązki pietruszki i piec w 180-200`C około 45 minut do zarumienienia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂