Placuszki amerykańskie — pancakes. Błyskawiczne do przygotowania. Zimą zajadaliśmy się placuszkami z bananami, teraz pora na letnie wydanie pancakes’ów. Tym razem ciasto przygotowałam na maślance, a stopione masło zastąpiłam olejem. Bardzo puszyste, mięciutkie, pyszne.
Ponieważ sezon truskawkowy w pełni, zamiast jogurtu czy tradycyjnego syropu klonowego — polecam sos truskawkowy do polania. Bajeczne!
Składniki:
- 2 jajka
- 1,5-2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 200 ml maślanki
- 2 łyżki oleju
- 200 g mąki orkiszowej 630
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- olej do smażenia
- truskawki
Wykonanie:
- jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel około 3 minut. Dodać sól i cynamon, olej i maślankę, następnie wmieszać w 3 ratach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Odstawić na 15 minut, by ciasto odpoczęło
- rozgrzać olej na patelni. Licząc po jednej pełnej łyżce na placuszek, nakładać porcje na średnio rozgrzaną patelnię, zachowując odstępy i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Odwracać na drugą stronę, jak na powierzchni placuszka ukażą się „bąbelki”
- upieczone ułożyć w 2 „stosiki”. Podawać z sosem truskawkowym i pokrojonymi truskawkami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂