Błyskawiczny obiad na upalne dni lata. Choć ponoć jesteśmy jedyną nacją, która jada makaron na słodko — uwielbiam go, a szczególnie z jagodami. Danie to równie chętnie jedzą dzieci. Ideałem byłby makaron domowy, ale danie już nie byłoby tak niekłopotliwe i szybkie. Zatem kupujemy dobry makaron i robimy sosik jagodowy. Z dodatkiem jogurtu danie jest naprawdę sycące. Przepis banalny, ale możemy wykorzystać w tym daniu jagody, a jagód nigdy za wiele. Szczególnie dla tych, którzy całe godziny spędzają przed ekranem komputera.
Składniki na 2 porcje:
- makaron tagliatelle 250 g (lub każdy inny, ulubiony)
- 250 g jagód
- 200 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
- Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody wg przepisu na opakowaniu
- W tym czasie przygotować sos jagodowy. Do rondelka wrzucić umyte, przebrane i dobrze umyte i odsączone jagody. Garstkę jagód zostawić do przybrania dania. Zasypać cukrem, dodać sok z cytryny. Podgrzać i gotować na małym ogniu kilka minut. Gdy sosik będzie za rzadki, odparować przez następnych kilka minut do pożądanej konsystencji.
- Odcedzić makaron. Wyłożyć makaron na talerze, następnie porcje sosu jagodowego, na koniec przybrać jogurtem greckim i udekorować jagodami oraz szczyptą cukru trzcinowego. Życzę smacznego!
UWAGI:
Zimą też możesz cieszyć się tym pysznym makaronem na słodko, gdy przygotujesz pasteryzowane jagody w słoiczkach.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂