Maszynka do produkcji domowego makaronu to bardzo przydatny gadżet w kuchni. Makaronu na sklepowych półkach co prawda nie brakuje, ale orkiszowy ciągle jest rarytasem, a kolorowe makarony barwione są chemicznymi barwnikami. Kolorowy makaron bez trudu przygotujesz sam! A domowy wiadomo najlepszy! Ja proponuję przygotować tym razem kolorowy makaron — makaron pomidorowy. Ma wyrazisty smak i delikatny pomidorowy kolorek. Makaron barwią i dodają smaku zmiksowane suszone pomidory z dodatkiem przecieru pomidorowego.
Wersja pomidorowa to dobra alternatywa dla zwykłego makaronu jajecznego. Idealnie sprawdzi się we wszystkich daniach obiadowych i sałatkach. U mnie wylądował w rosole!
Składniki na 4-6 porcji:
- 400 g mąki orkiszowej jasnej+do podsypania
- 4 jajka L
- 2 łyżki oliwy/oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- 6 suszonych pomidorków z oleju
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
Wykonanie:
- suszone pomidorki odsączyć z oleju, dodać przecier i zblendować na gładkie purée
- składniki na makaron umieścić w misie robota i zagnieść ciasto hakiem. Do ciasta dodałam oliwę pomidorową ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Ciasto nie może się kleić, gdyby się kleiło dodać trochę więcej mąki. Powinno być twarde, ale elastyczne. Gotowe owinąć w folię i odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut, do zawiązania glutenu
- ciasto podzielić na 8 kawałków i kolejno przepuszczać kilka razy przez maszynkę z wałkiem, zmniejszając grubość. Na najgrubszym wałku po każdorazowym przekręceniu składaj placek na pół. Ciasto powinno być podsypywane mąką, by się nie sklejało. Przy ostatnim przekręcaniu, na najcieńszym wałku nie składaj już ciasta i przekręć tylko raz. Delikatnie podsyp mąką i odkładaj placuszki ona stolnicę lub ściereczkę kuchenną. Placki przeciąć nożyczkami na około 20-30 cm kawałki. Przecięłam każdy na pół. Dobrze jest zostawić placki na około 15 minut, by delikatnie przeschły
- zamontować krajalnicę i pokroić ciasto na wybraną grubość — nitki lub wstążki. Makaron przesypać mąką i rozsypać lub układać w koszyczki, pozostawić do przeschnięcia
- świeży gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty. Suszony spakować do papierowej torby i przechowywać do miesiąca
SMACZNEGO!
Źródło: Das Buch – Selbstgemacht
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂