Łosoś z piekarnika to gwarancja na szybki, pyszny obiad. Już sam produkt — najszlachetniejsza z ryb o wykwintnym smaku to zapewni. Przygotowując rybę w piekarniku, nie ma możliwości, by się nie udała. Na patelni łatwo ja przesuszyć, a i więcej ze smażeniem pracy. Łosoś z piekarnika jest zawsze jędrny i soczysty.
Nie przepadam za swoistym, ostrym rybim zapachem, a użycie aromatycznej kolendry i imbiru skutecznie pozbawią rybę tego aromatu. Polecam to połączenie smaków.
Składniki na 2 porcje:
- 2 filety z łososia a 200 g
- 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 1 łyżka kolendry
- 30 g świeżego imbiru
- 1/2 cytryny bio
Wykonanie:
- filety z łososia umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 1-2 godziny
- imbir obrać i pokroić drobniutko. Kolendrę z gruboziarnistą solą rozetrzeć w moździerzu
- kawałki łososia ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórą do dołu. Pastę z kolendry rozłożyć równomiernie na rybie, przykryć plasterkami cytryny. Nie ma potrzeby dodawania żadnego tłuszczu
- piec w 200`C przez 15 minut, następnie piekarnik wyłączyć i łososia pozostawić w zamkniętym wyłączonym piekarniku jeszcze na 5 minut, by doszedł
- łososia podałam z purée ziemniaczanym z pasternakiem i surówką z kapusty pekińskiej
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂