Łosoś z piekarnika z kardamonem i imbirem

Łosoś z piekarnika to gwarancja na szybki, pyszny obiad. Już sam produkt — najszlachetniejsza z ryb o wykwintnym smaku to zapewni. Przygotowując rybę w piekarniku, nie ma możliwości, by się nie udała. Na patelni łatwo ja przesuszyć, a i więcej ze smażeniem pracy. Łosoś z piekarnika jest zawsze jędrny i soczysty.

Nie przepadam za swoistym, ostrym rybim zapachem, a użycie aromatycznej kolendry i imbiru skutecznie pozbawią rybę tego aromatu. Polecam to połączenie smaków.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 filety z łososia a 200 g
  • 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • 1 łyżka kolendry
  • 30 g świeżego imbiru
  • 1/2 cytryny bio

Wykonanie:

  • filety z łososia umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 1-2 godziny
  • imbir obrać i pokroić drobniutko. Kolendrę z gruboziarnistą solą rozetrzeć w moździerzu
  • kawałki łososia ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórą do dołu. Pastę z kolendry rozłożyć równomiernie na rybie, przykryć plasterkami cytryny. Nie ma potrzeby dodawania żadnego tłuszczu
  • piec w 200`C przez 15 minut, następnie piekarnik wyłączyć i łososia pozostawić w zamkniętym wyłączonym piekarniku jeszcze na 5 minut, by doszedł
  • łososia podałam z purée ziemniaczanym z pasternakiem i surówką z kapusty pekińskiej

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *