Nawet najsmaczniejsza ryba się znudzi podawana ciągle w ten sam sposób. Dla odmiany proponuję łososia w pomarańczach. Delikatny smak kremowej ryby i cytrusowy posmak wyjątkowo dobrze ze sobą harmonizują.
Do przygotowania dania użyłam łososia Mówi, to ryby posiadające certyfikat odpowiedzialnej produkcji ASC. Ma wysoką zawartość kwasów omega-3, kolagenu, witaminy B12, E i D. Jest też pełen selenu i jodu. Przygotowanie potrawy jest szybkie i nieskomplikowane, a efekt zachwyca i widokiem i smakiem.
Składniki:
- 2 kawałki łososia mowi a’150 g
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka masła
- tymianek — opcjonalnie
Przygotowanie:
- pomarańczę wyszorować, sparzyć. Przeciąć na pół. Z połowy wycisnąć sok, drugą połówkę pokroić w plasterki
- 2 łyżki soku z pomarańczy wymieszać z sosem sojowym i miodem. Zamarynować łososia przynajmniej przez 30 minut. Posypać tymiankiem
- porcje łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać resztą marynaty, a na wierzchu ułożyć plasterki pomarańczy
- piec w 180*C 15 minut. Na czas przygotowywanie dodatków do obiadu można zostawić upieczonego łososia w zamkniętym, wyłączonym piekarniku
- porcje łososia wyłożyć na talerze. Gorący sos z pieczenia łososia wymieszać z łyżeczką zimnego masła i podawać razem z rybą
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂