Najprostsze i najszybsze ciasto, koniecznie do zrobienia. Idealne dla smakoszy domowych wypieków, nieznoszących przy tym za dużo kuchennej krzątaniny. Jest pyszne, a na drugi dzień jeszcze lepsze. W roli tłuszczu występuje tutaj olej. Ciasto ma smak bardzo delikatnego biszkoptu. Nie warto go piec w małej ilości, bo znika w expresowym tempie.
Bardzo podzielne i wygodne do zabrania na wycieczkę lub na plażę, po prostu idealne ciasto na wakacje. Z truskawkami i jagodami smakuje wyśmienicie, ale nadadzą się tu każde inne letnie owoce. Bardzo polecam.
Składniki na blaszkę 28 × 40 cm:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 630
- 3/4 szklanki cukru/ksylitolu
- 5 jajek L
- 150 ml oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g truskawek
- 100 g jagód
- 2 łyżki cukru perłowego
- cukier puder/ksylitol
PRZYGOTOWANIE:
- dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
- piekarnik nastawić na 190°C
- umyć i odszypułkować truskawki
- żółtka oddzielić od białek
- białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania po 1 łyżce cukru i żółtka
- do ubitych na puszysty kogel-mogel jajek dodawać na mniejszych już obrotach porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej
- ciasto wylać do przygotowanej formy i wyrównać łopatką
- na ciasto nałożyć przekrojone na pół truskawki przecięciem do góry. Pomiędzy truskawkami poukładać jagody. Posypać cukrem perłowym
- piec w 190-200°C 40 – 45 minut do zezłocenia
- studzić na kratce. Posypać cukrem pudrem
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂