Najprostszy i najsmaczniejszy pomysł na obiad na upalne dni znajdziesz w kuchni śródziemnomorskiej. Dziś propozycja z kuchni greckiej na danie syte i pożywne, a w roli głównej kritharaki i świeże, sezonowe warzywa.
Kitharaki w języku greckim oznacza zgrabny makaronik w kształcie ziarenek ryżu. Ten sam makaron w kuchni włoskiej znany jest pod nazwą orzo. W kuchni śródziemnomorskiej wykorzystywany jest do przyrządzania sałatek, pilawu, nadziewania warzyw i zapiekanek, ponieważ świetnie wchłania sos, nie zmienia kształtu i nie zlepia się.
Zapraszam na makaronową sałatkę grecką, z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, czarnymi oliwkami, kaparami z dodatkiem pysznego sosu jogurtowego z fetą. Danie jest pyszne i orzeźwiające. Idealna propozycja na wiele okazji: obiad na upalne dni, posiłek do zabrania ze sobą do pracy lub dodatek do dań z grilla.
Składniki na 4 porcje:
- 1/2 ogórka sałatkowego
- 100 g czarnych oliwek (bez pestek, ze słoiczka)
- 50 g kaparów (ze słoiczka)
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona/biała cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 300 g makaronu kritharaki
- sól
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 150 g sera feta
- pieprz z młynka
- 250 g jogurtu greckiego (10%)
- 1/2 łyżeczki płatków chili
Wykonanie:
- ogórek umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, następnie pokroić w 1 cm kostkę. Oliwki i kapary odsączyć z zalewy. Oliwki przekroić na pół. Pomidorki przekroić na ćwiartki. Cebule obrać, pokroić w pół krążki. Natkę pietruszki posiekać
- makaron ugotować w osolonej wodzie wg wskazań na opakowaniu (u mnie 12 minut)
- jogurt grecki zmiksować z pokruszoną fetą i obranym, posiekanym ząbkiem czosnku. Doprawić zmielonym pieprzem
- makaron odcedzić, przelać zimną wodą.
- na dużym talerzu ułożyć warzywa i makaron. Polać przygotowanym sosem i posypać natką pietruszki i chili
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂