Kritharaki – grecka sałatka makaronowa z sosem jogurtowym

Najprostszy i najsmaczniejszy pomysł na obiad na upalne dni znajdziesz w kuchni śródziemnomorskiej. Dziś propozycja z kuchni greckiej na danie syte i pożywne, a w roli głównej kritharaki i świeże, sezonowe warzywa.

Kitharaki w języku greckim oznacza zgrabny makaronik w kształcie ziarenek ryżu. Ten sam makaron w kuchni włoskiej znany jest pod nazwą orzo. W kuchni śródziemnomorskiej wykorzystywany jest do przyrządzania sałatek, pilawu, nadziewania warzyw i zapiekanek, ponieważ świetnie wchłania sos, nie zmienia kształtu i nie zlepia się.

Zapraszam na makaronową sałatkę grecką, z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, czarnymi oliwkami, kaparami z dodatkiem pysznego sosu jogurtowego z fetą. Danie jest pyszne i orzeźwiające. Idealna propozycja na wiele okazji: obiad na upalne dni, posiłek do zabrania ze sobą do pracy lub dodatek do dań z grilla.

Składniki na 4 porcje:

  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • 100 g czarnych oliwek (bez pestek, ze słoiczka)
  • 50 g kaparów (ze słoiczka)
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona/biała cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 300 g makaronu kritharaki
  • sól
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 g sera feta
  • pieprz z młynka
  • 250 g jogurtu greckiego (10%)
  • 1/2 łyżeczki płatków chili

Wykonanie:

  • ogórek umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, następnie pokroić w 1 cm kostkę. Oliwki i kapary odsączyć z zalewy. Oliwki przekroić na pół. Pomidorki przekroić na ćwiartki. Cebule obrać, pokroić w pół krążki. Natkę pietruszki posiekać 
  • makaron ugotować w osolonej wodzie wg wskazań na opakowaniu (u mnie 12 minut) 
  • jogurt grecki zmiksować z pokruszoną fetą i obranym, posiekanym ząbkiem czosnku. Doprawić zmielonym pieprzem
  • makaron odcedzić, przelać zimną wodą.
  • na dużym talerzu ułożyć warzywa i makaron. Polać przygotowanym sosem i posypać natką pietruszki i chili

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *