Kasza gryczana — pełna smaku i aromatu kasza była najwyżej ceniona w kuchni staropolskiej. Nic dziwnego, bo jest nie tylko najzdrowsza wśród kasz, ale i bardzo smaczna. Jeśli znudziła Ci się podawana na sypko, jako dodatek obiadowy, zrób z niej po prostu kotleciki.
Kasza gryczana z sosem grzybowym stanowi bardzo smaczny duet smakowy. Zastąp grzyby pieczarkami dostępnymi przez cały rok, dodaj ugotowaną kaszę i gotowe. Do tego ulubiony sos, surówka i znakomity zdrowy, jarski obiad gotowy.
Składniki:
- 150-200 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 2-3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
- olej do smażenia
- tarta bułka do obtoczenia
Wykonanie:
- ugotuj kaszę wg wskazań na opakowaniu (użyłam kaszy z woreczków). Odstaw do przestudzenia
- zeszklij na tłuszczu drobno posiekaną cebulę, pokrojone w drobną kostkę pieczarki i duś, aż odparuje cały płyn z patelni
- przestudzoną kaszę połącz z grzybami i cebulą, dodaj sól, pieprz, jajka, kaszę manną i dokładnie wyrób masę. Odstaw na 30 minut do lodówki, będzie łatwiej formować kotlety
- zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Podawaj z pikantnymi sosami i surówką
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂