Obok pieczarki boczniak jest jednym z najczęściej uprawianym grzybów. Nie wiem, czy wartością smakową i zapachową nie przewyższają pieczarek, bo zdrowotną na pewno tak. Ten grzyb o białym, miękkim soczystym miąższu, powinien być młody, starsze okazy stają się łykowate i włókniste. Z boczniaków jada się tylko kapelusze. Znakomicie nadają się do smażenia. Dziś propozycja najbardziej znana i popularna boczniak à la schabowy. Smakują super i na gorąco i na zimno.
Składniki:
- boczniaki — raczej większe okazy
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
- masło ghee do smażenia
Wykonanie:
- boczniaki oczyścić ściereczką, odciąć twarde końcówki ogonków. Jeśli musisz je umyć, ostrożnie, by nie nasiąkły wodą od spodniej strony z blaszkami. Stracą cały delikatny smak i aromat. Posolić, posypać pieprzem
- rozmącić jajko na talerzu. Obtaczać grzyby najpierw w jajku, potem w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron na rumiano. Układać na ręczniku papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawać jako gorącą przekąskę lub z ziemniakami i surówką na drugie danie obiadowe. Nadmiar usmażonych boczniaków zjedliśmy na zimno z chlebem jako kanapki na kolacje. Pycha!
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂