Kotlety z boczniaka à la schaboszczak

Obok pieczarki boczniak jest jednym z najczęściej uprawianym grzybów. Nie wiem, czy wartością smakową i zapachową nie przewyższają pieczarek, bo zdrowotną na pewno tak. Ten grzyb o białym, miękkim soczystym miąższu, powinien być młody, starsze okazy stają się łykowate i włókniste. Z boczniaków jada się tylko kapelusze. Znakomicie nadają się do smażenia. Dziś propozycja najbardziej znana i popularna boczniak à la schabowy. Smakują super i na gorąco i na zimno.

Składniki:

  • boczniaki — raczej większe okazy
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • masło ghee do smażenia

Wykonanie:

  • boczniaki oczyścić ściereczką, odciąć twarde końcówki ogonków. Jeśli musisz je umyć, ostrożnie, by nie nasiąkły wodą od spodniej strony z blaszkami. Stracą cały  delikatny smak i aromat. Posolić, posypać pieprzem
  • rozmącić jajko na talerzu. Obtaczać grzyby najpierw w jajku, potem w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron na rumiano. Układać na ręczniku papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawać jako gorącą przekąskę lub z ziemniakami i surówką na drugie danie obiadowe. Nadmiar usmażonych boczniaków zjedliśmy na zimno z chlebem jako kanapki na kolacje. Pycha!

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *