Połączenie kaszy jaglanej i mięsa mielonego znakomicie się sprawdziło już w nadziewanych bakłażanach. Nadzienie było soczyste, mięciutkie i bardzo smakowite. Dlatego pomyślałam, że tradycyjne mielone będą równie smaczne. Nie tylko smaczne, ale i zdrowsze. Wszyscy wiemy, ile zdrowia wnosi kasza jaglana do naszego menu.
Mielone są pyszne i śmiało mogę powiedzieć, że dodatek kaszy jaglanej sprawił, że są o wiele smaczniejsze niż te z samego mięsa. Zachęcam zatem do wypróbowania przepisu.
Składniki:
- 750 g mięsa mielonego
- 1,5 szklanki ugotowanej szklanki kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułeczka
- pieprz
- sól
- bułka tarta
- masło ghee do smażenia
Wykonanie:
- mięso umyć, pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w gorącej wodzie lub mleku, odcisnąć. Mięso zemleć, dodać do mielenia namoczoną bułkę
- cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Przysmażyć na patelni, bez zrumieniania
- do zmielonej masy dodać jajko oraz ugotowaną kaszę jaglaną (ugotuj na śniadanie podwójną porcję jaglanki, a skrócisz czas przygotowania kotlecików). Mocno przyprawić solą i pieprzem. Możesz dodać ulubione zioła
- z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formować owalne kotlety. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym maśle z obu stron na złoty kolor
ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂