Kotleciki z zielonego orkiszu i płatków owsianych

Zielone ziarno orkiszu nie jest tuczące, odmładza i upiększa cerę. Ma oliwkową barwę, słodko-orzechowy smak i jest wyjątkowo lekkostrawne. Charakteryzuje się wysoką zawartością doskonałej jakości białka i sporą ilością soli mineralnych. Na długo zaspokaja głód.

Zapraszam na kotleciki z zielonego orkiszu z egzotyczną nutą, którą zapewniają azjatyckie przyprawy i dodatkowo mleko kokosowe w połączeniu z marchewką i ziemniakami.

Składniki na 12 sztuk – 4 porcje:

  • 300 g Grünkernschrot
  • 150- 200 g płatków owsianych -instant
  • 400 g bulionu warzywnego
  • 1 cebula, 1 ząbek czosnku
  • 20 g imbiru
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki płatków chili
  • 1/2 łyżki przyprawy 5-smaków
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 100 g bułki tartej

Dodatkowo:

  • 400 g marchewki
  • 350 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 300-400 ml mleka kokosowego
  • sok z 1/2 limonki

Wykonanie:

  • zielony orkisz wymieszać z płatkami owsianymi, zalać bulionem warzywnym i odstawić na 20 minut
  • cebulę, czosnek i imbir obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać chili, przyprawę 5-smaków, cukier i ocet ryżowy. Cebulową mieszankę dodać do masy orkiszowej, wbić jajko, dodać sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Pozostawić na kolejne 10 minut. Uformować 12 kotletów i obtoczyć je w bułce tartej
  • marchewkę i ziemniaki obrać, pokroić w 1-cm kostkę. Posolić do smaku, oprószyć pieprzem i zalać mlekiem kokosowym. Gotować 15 minut do miękkości. Na koniec dodać sok z limonki
  • rozgrzać na patelni resztę oleju i smażyć kotlety z obydwu stron na chrupiąco około 5-6 minut
  • serwować z gorącą jarzynką marchewkowo-ziemniaczaną posypaną zieloną pietruszką

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

1 porcja to: 770 kcal, 122 g węglowodanów, 23 g białka, 21 g tłuszczu
Źródło: Meine Familie&Ich Heft 10/2014

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *