Zielone ziarno orkiszu nie jest tuczące, odmładza i upiększa cerę. Ma oliwkową barwę, słodko-orzechowy smak i jest wyjątkowo lekkostrawne. Charakteryzuje się wysoką zawartością doskonałej jakości białka i sporą ilością soli mineralnych. Na długo zaspokaja głód.
Zapraszam na kotleciki z zielonego orkiszu z egzotyczną nutą, którą zapewniają azjatyckie przyprawy i dodatkowo mleko kokosowe w połączeniu z marchewką i ziemniakami.
Składniki na 12 sztuk – 4 porcje:
- 300 g Grünkernschrot
- 150- 200 g płatków owsianych -instant
- 400 g bulionu warzywnego
- 1 cebula, 1 ząbek czosnku
- 20 g imbiru
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżki płatków chili
- 1/2 łyżki przyprawy 5-smaków
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 100 g bułki tartej
Dodatkowo:
- 400 g marchewki
- 350 g ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 300-400 ml mleka kokosowego
- sok z 1/2 limonki
Wykonanie:
- zielony orkisz wymieszać z płatkami owsianymi, zalać bulionem warzywnym i odstawić na 20 minut
- cebulę, czosnek i imbir obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać chili, przyprawę 5-smaków, cukier i ocet ryżowy. Cebulową mieszankę dodać do masy orkiszowej, wbić jajko, dodać sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Pozostawić na kolejne 10 minut. Uformować 12 kotletów i obtoczyć je w bułce tartej
- marchewkę i ziemniaki obrać, pokroić w 1-cm kostkę. Posolić do smaku, oprószyć pieprzem i zalać mlekiem kokosowym. Gotować 15 minut do miękkości. Na koniec dodać sok z limonki
- rozgrzać na patelni resztę oleju i smażyć kotlety z obydwu stron na chrupiąco około 5-6 minut
- serwować z gorącą jarzynką marchewkowo-ziemniaczaną posypaną zieloną pietruszką
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
1 porcja to: 770 kcal, 122 g węglowodanów, 23 g białka, 21 g tłuszczu
Źródło: Meine Familie&Ich Heft 10/2014
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂