Kotleciki z mięsa indyczego z dodatkiem kaszy jaglanej i jarmużu to idealna propozycja dla tych, którzy szukają urozmaicenia w kuchni. Zwykłe kotlety mielone to nuda, ale z zieloną niespodzianką mają nie tylko więcej wartości odżywczych, ale i cieszą oko. Dodatek kaszy jaglanej dodaje im niezwykłej delikatności.
Warto na śniadanie ugotować więcej kaszy, a resztę spożytkować do przygotowania obiadu.
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego z udźca indyka
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka liści jarmużu
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- bułka tarta do obtoczenia
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- kaszę jaglaną ugotować
- jarmuż pozbawić grubego nerwu liściowego i zblanszować we wrzątku przez kilka minut. Odcedzić, ostudzić i drobno posiekać
- zmielone mięso z indyka wymieszać z kaszą jaglaną, rozdrobnionym jarmużem, jajkiem, solą i pieprzem
- formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z obydwu stron do zrumienienia. Wersja dietetyczna to upieczenie kotlecików w piekarniku. Ułóż kotleciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Piecz w 180* C 20-25 minut
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂