Kotleciki z indyka z kaszą jaglaną i jarmużem

Kotleciki z mięsa indyczego z dodatkiem kaszy jaglanej i jarmużu to idealna propozycja dla tych, którzy szukają urozmaicenia w kuchni. Zwykłe kotlety mielone to nuda, ale z zieloną niespodzianką mają nie tylko więcej wartości odżywczych, ale i cieszą oko. Dodatek kaszy jaglanej dodaje im niezwykłej delikatności.

Warto na śniadanie ugotować więcej kaszy, a resztę spożytkować do przygotowania obiadu.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego z udźca indyka
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka liści jarmużu
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  • kaszę jaglaną ugotować
  • jarmuż pozbawić grubego nerwu liściowego i zblanszować we wrzątku przez kilka minut. Odcedzić, ostudzić i drobno posiekać
  • zmielone mięso z indyka wymieszać z kaszą jaglaną, rozdrobnionym jarmużem, jajkiem, solą i pieprzem
  • formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z obydwu stron do zrumienienia. Wersja dietetyczna to upieczenie kotlecików w piekarniku. Ułóż kotleciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Piecz w 180* C 20-25 minut 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *