Kompoty z moreli i brzoskwiń powoli zapełniają moje piwniczne półki. To jedne z najsmaczniejszych kompotów i najchętniej wyjadane owoce ze słoików. Tym razem cukier zastąpił ksylitol. Używamy go w takiej samej ilości jak zwykły biały cukier.
Średnio na 1 l wody stosuję 3 łyżki ksylitolu lub cukru. Kompot nie jest przesłodzony. Może spróbujesz, bo to i zdrowiej i mniej kalorii.
Składniki na słoiki a`750 ml:
- 2- 2,5 kg moreli
- 1 l wody
- 3 łyżki ksylitolu lub cukru
Wykonanie:
- morele umyć i wypestkować
- z wody i ksylitolu przygotować syrop
- w wyparzonych słoikach ciasno ułożyć połówki moreli. Zalać syropem. Wytrzeć do sucha brzeg słoika, zakręcić wytartą do sucha nakrętką
- słoiki układać w garze wyścielonym papierowym ręcznikiem. Nalać wody do 3/4 wysokości słoików. Należy pamiętać, by temperatura słoików i wody była w miarę podobna. Słoiki z gorącą zalewą wstawiamy do bardzo ciepłej wody, zimne do zimnej wody. Pasteryzować około 15- 20 minut w temperaturze bliskiej wrzenia. Po zakończonej pasteryzacji słoiki wyjąć z garnka
ŻYCZĘ UDANYCH PRZETWORÓW !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂