Łączenie maślanki lub kefiru z owocami to stary jak świat i mądry zwyczaj. Napój przygotowany na bazie świeżych owoców to nieocenione źródło witamin i minerałów, a dodatek maślanki tylko zwielokrotnia wartości odżywcze koktajlu. Całe owoce użyte do napoju to świetne źródło błonnika, który daje uczucie sytości i zaspokaja głód.
Smoothie mleczno-owocowe to smaczne pierwsze śniadanie, podwieczorek lub kolacja. Idealne na upalne dni, lekkostrawne i odżywcze. Dodatek mango zadba o super smak i niezwykle aksamitną konsystencję napoju.
Składniki:
- 1 szklanka maślanki
- 2 szklanki truskawek
- 1 banan
- 1/2 mango
- 1 cm kawałek imbiru
Wykonanie:
- truskawki dokładnie umyć, najlepiej w mocno ciepłej wodzie, ponieważ lepiej usuwa pozostałości po pestycydach, odszypułkować
- obrać mango, odkroić od pestki
- wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji
- wypić zaraz po przygotowaniu
NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂