Topinambur, znany również pod nazwą słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski lub ziemna gruszka — całkiem zapomniane warzywo wraca do łask. Niegdyś traktowany głównie jako jedzenie dla ubogich, dziś uchodzi za warzywo ekskluzywne. Tylko się cieszyć, bo to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.

Jest uniwersalny, można go piec, gotować i spożywać na surowo. Piekłam już topinambur, był całkiem smaczny, ale najbardziej smakował nam na surowo.

Topinambur – właściwości

Topinambur to jedno z najbogatszych źródeł inuliny. Zawarta w bulwach topinamburu inulina wraz z błonnikiem i pektynami pomaga odtruć organizm, wiążąc szkodliwe związki, przyspieszając ich wydalanie. Doskonale reguluje pracę układu pokarmowego. Inulina stymuluje wzrost korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego (Bifidobacterium), poprawia wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz przyczynia się do usuwania bakterii chorobotwórczych, wywołujących biegunki i stany zapalne jelita grubego, grzybice, polipy i owrzodzenia. Sok z topinamburu może być stosowany w leczeniu chorób jelita grubego. Inulina jest także dobrym uzupełnieniem diety diabetyków.

By skorzystać z dobroczynnego działania inuliny, dzienna porcja topinamburu powinna wynosić 60 g.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 bulwy topinamburu
  • 1 marchew
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka siemienia lnianego/oleju kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka wody mineralnej

Przygotowanie:

  • warzywa i owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki
  • do kielicha blendera nalać wody, dodać rozdrobnione składniki i przyprawy, następnie zmiksować do pożądanej konsystencji

NA ZDROWIE I SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *