Topinambur, znany również pod nazwą słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski lub ziemna gruszka — całkiem zapomniane warzywo wraca do łask. Niegdyś traktowany głównie jako jedzenie dla ubogich, dziś uchodzi za warzywo ekskluzywne. Tylko się cieszyć, bo to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.
Jest uniwersalny, można go piec, gotować i spożywać na surowo. Piekłam już topinambur, był całkiem smaczny, ale najbardziej smakował nam na surowo.
Topinambur – właściwości
Topinambur to jedno z najbogatszych źródeł inuliny. Zawarta w bulwach topinamburu inulina wraz z błonnikiem i pektynami pomaga odtruć organizm, wiążąc szkodliwe związki, przyspieszając ich wydalanie. Doskonale reguluje pracę układu pokarmowego. Inulina stymuluje wzrost korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego (Bifidobacterium), poprawia wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz przyczynia się do usuwania bakterii chorobotwórczych, wywołujących biegunki i stany zapalne jelita grubego, grzybice, polipy i owrzodzenia. Sok z topinamburu może być stosowany w leczeniu chorób jelita grubego. Inulina jest także dobrym uzupełnieniem diety diabetyków.
By skorzystać z dobroczynnego działania inuliny, dzienna porcja topinamburu powinna wynosić 60 g.
Składniki na 2 porcje:
- 2 bulwy topinamburu
- 1 marchew
- 1 banan
- 1 jabłko
- 1 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka siemienia lnianego/oleju kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka wody mineralnej
Przygotowanie:
- warzywa i owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki
- do kielicha blendera nalać wody, dodać rozdrobnione składniki i przyprawy, następnie zmiksować do pożądanej konsystencji
NA ZDROWIE I SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂