Dziś serwuję koktajl z białymi szparagami. Po zielonych, zdecydowanych w smaku przyszła kolej na delikatną w smaku białą odmianę. Szparagom towarzyszy kolejna wiosenna nowalijka — kalarepka.
Oba warzywa mają niewiele kalorii i moc wartości odżywczych. I białe szparagi i kalarepka to multum witamin i soli mineralnych tak potrzebnych w wiosennej diecie. Czy wiesz, że niepozorna kalarepka dzięki sporej zawartości luteiny zadba o Twoje oczy? Białe szparagi mają niesamowite właściwości oczyszczające, dlatego są niezastąpione w wiosennej diecie. Warzywa spożywane na surowo zachowują wszystkie składniki odżywcze, zapraszam do miksowania.
Składniki:
- 4-5 białych szparagów
- 1/2 kalarepki
- 1 banan
- 1 pomarańcza
- 1 cm kawałek imbiru
- 1 plaster mrożonej cytryny — opcjonalnie
- 1 szklanka wody mineralnej
Przygotowanie:
- szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i obrać. Obierki i końcówki zachowaj do przygotowania wywaru na zupę szparagową
- resztę warzyw i owoców obrać i pokroić na mniejsze cząstki, następnie umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji
- podawać zaraz po zmiksowaniu
NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂