Dzika róża to prawdziwa rekordzistka jeśli chodzi o zawartość witaminy C i oczywiście w surowych, nieprzetworzonych owocach jest jej najwięcej.
Także koktajl z dodatkiem owoców dzikiej róży to najlepsza opcja, by nie zmarnować cennej witaminy C. Już 1-3 owoców dzikiej róży pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę.
Właśnie teraz natura obdarza nas owocami dzikiej róży, by wzmocnić system immunologiczny przed sezonem jesienno-zimowym, warto zatem ze spaceru przynieść garść owoców dzikiej róży.
Składniki na 2 porcje:
- 1/4 małej dyni Hokkaido
- 1 gruszka
- garść owoców dzikiej róży
- 1 banan
- 1 szklanka wody mineralnej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- z owoców róży odciąć ogonek, przeciąć na pół i dokładnie wybrać ze środka pestki razem z włoskami. Włosków należy się koniecznie pozbyć, bo mogą powodować podrażnienie układu pokarmowego
- dynię obrać, pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki
- resztę składników umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂