Szybkie rozwiązanie na odżywczy i energetyczny deser. Pyszny mus z mango w połączeniu z mlekiem kokosowym i strzelającymi między zębami nasionami chia będzie smakował wszystkim, bez wyjątku. Dobry na śniadanie, jako deser, zastąpi słodką przekąskę. Robi się sam, bo wystarczy wymieszać nasiona chia z mlekiem kokosowym i na noc wstawić do lodówki.
Składniki:
- 3 łyżki nasion chia
- 250 ml lekkiego mleka kokosowego
- 1-2 łyżki syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
- 1/2 owocu mango
- kilka truskawek lub malin
- garstka orzeszków pistacjowych
Wykonanie:
- nasiona chia zalać mlekiem kokosowym, dodać syrop z agawy, wanilię i wymieszać rózgą. Na noc wstawić do lodówki. Jeśli masz gęste mleko kokosowe, najlepiej rozcieńczyć je wodą. Przepisy polecają co prawda odstawić chia na 30 minut do napęcznienia i tyle czasu powinno wystarczyć, by sporządzić deser. Najlepiej wypróbować samemu, która wersja jest dla nas smaczniejsza
- z obranego i pokrojonego mango przy pomocy blendera zrobić purée
- truskawki obrać, odciąć ogonki. Posiekać orzeszki pistacjowe
- dwa pucharki napełnić purée z mango, na to wyłożyć krem z chia. Udekorować truskawkami i orzeszkami pistacjowymi
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂