Eton Mess, w dosłownym tłumaczeniu bałagan z Eton — angielski klasyk składający się z truskawek, bitej śmietany i bezy. To najprostszy deser świata. Lekki, słodki i uzależniający.
Od dawna przymierzałam się do tego deseru, a dziś zapraszam na moją wariację na temat Eton Mess. Ponieważ stragany i bazarki aż uginają się od jagód i malin, to właśnie te smakowite owoce zastąpiły truskawki. Zamiast tradycyjnej bitej śmietany proponuję Śmietankę kokosową. Ponieważ w tym deserze śmietany kremówki nie ubijamy na sztywno, kokosowa nadaje się jak najbardziej. Na pewno dużo zdrowiej, a jak smacznie!
Proporcje składników nie grają roli, bo deser ani tak będzie pyszny.
Składniki na 2 pucharki:
- 200 g mleka kokosowego (90%)
- maliny
- jagody
- 1 łyżka ksylitolu — opcjonalnie
- bezy
Wykonanie:
- pokruszyć bezy. Owoce umyć i osuszyć w papierowym ręczniku
- Ubić śmietankę kokosową. Mleko kokosowe umieścić najlepiej na całą noc w lodówce. Nie mieszając zawartości puszki odlać wodę kokosową, a pozostałą białą część ubić. Pod koniec ubijania wmieszać cukier/ksylitol lub całkowicie pominąć — bezy są bardzo słodkie
- na dnie pucharków ułożyć pokruszone bezy, owoce, śmietankę, bezy itd. aż do wyczerpania składników. Górę ozdób
- ozdobić owocami i pokruszonymi bezami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂