Kokosowy Eton Mess jagodowo — malinowy

Eton Mess, w dosłownym  tłumaczeniu bałagan z Eton — angielski klasyk składający się z truskawek, bitej śmietany i bezy. To najprostszy deser świata. Lekki, słodki i uzależniający.

Od dawna przymierzałam się do tego deseru, a dziś zapraszam na moją wariację na temat Eton Mess. Ponieważ stragany i bazarki aż uginają się od jagód i malin, to właśnie te smakowite owoce zastąpiły truskawki. Zamiast tradycyjnej bitej śmietany proponuję Śmietankę kokosową. Ponieważ w tym deserze śmietany kremówki nie ubijamy na sztywno, kokosowa nadaje się jak najbardziej. Na pewno dużo zdrowiej, a jak smacznie!

Proporcje składników nie grają roli, bo deser ani tak będzie pyszny.

Składniki na 2 pucharki:

  • 200 g mleka kokosowego (90%)
  • maliny
  • jagody
  • 1 łyżka ksylitolu — opcjonalnie
  • bezy

Wykonanie:

  • pokruszyć bezy. Owoce umyć i osuszyć w papierowym ręczniku
  • Ubić śmietankę kokosową. Mleko kokosowe umieścić najlepiej na całą noc w lodówce. Nie mieszając zawartości puszki odlać wodę kokosową, a pozostałą białą część ubić. Pod koniec ubijania wmieszać cukier/ksylitol lub całkowicie pominąć — bezy są bardzo słodkie
  • na dnie pucharków ułożyć pokruszone bezy, owoce, śmietankę, bezy itd. aż do wyczerpania składników. Górę ozdób
  • ozdobić owocami i pokruszonymi bezami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *