Kogel – mogel

Kogel-mogel to deser mojego dzieciństwa, niezwykle prosty do przygotowania, bardzo popularny w czasach PRL-u. Jest nie tylko przepyszny, ale i bardzo zdrowy, ponieważ jajka zjadane na surowo mają dwukrotnie więcej wartości odżywczych. Nie musisz się martwić o salmonellę. Wystarczy jajko dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem.

Kogel – mogel – właściwości zdrowotne

W żółtkach jaj znajdziemy tryptofan i tyrozynę, dwa aminokwasy o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, mają działanie przeciwnowotworowe, chronią także nasze serce i układ nerwowy. 

Kogel-mogel idealnie sprawdzi się w leczeniu anemii, ponieważ posiada łatwo przyswajalne żelazo. Jest źródłem drogocennej lecytyny.

Żółtko zawiera wszystkie mikroelementy, biopierwiastki i witaminy, dlatego świetnie odżywia i wzmacnia odporność.

Warto jednak cukier zastąpić np. miodem.

Składniki:

  • 2 jajka ekologiczne
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  • jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek
  • żółtka utrzeć z miodem na białą, puszystą masę przy pomocy miksera. W wersji czekoladowej dodać 1 łyżeczkę kakao
  • podawać zaraz po przygotowaniu 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *