Kogel-mogel to deser mojego dzieciństwa, niezwykle prosty do przygotowania, bardzo popularny w czasach PRL-u. Jest nie tylko przepyszny, ale i bardzo zdrowy, ponieważ jajka zjadane na surowo mają dwukrotnie więcej wartości odżywczych. Nie musisz się martwić o salmonellę. Wystarczy jajko dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem.
Kogel – mogel – właściwości zdrowotne
W żółtkach jaj znajdziemy tryptofan i tyrozynę, dwa aminokwasy o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, mają działanie przeciwnowotworowe, chronią także nasze serce i układ nerwowy.
Kogel-mogel idealnie sprawdzi się w leczeniu anemii, ponieważ posiada łatwo przyswajalne żelazo. Jest źródłem drogocennej lecytyny.
Żółtko zawiera wszystkie mikroelementy, biopierwiastki i witaminy, dlatego świetnie odżywia i wzmacnia odporność.
Warto jednak cukier zastąpić np. miodem.
Składniki:
- 2 jajka ekologiczne
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
- jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek
- żółtka utrzeć z miodem na białą, puszystą masę przy pomocy miksera. W wersji czekoladowej dodać 1 łyżeczkę kakao
- podawać zaraz po przygotowaniu
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂