Kluski śląskie to popularne danie w kuchni polskiej. Dzisiejsza propozycja to kluchy nadziewane mięsem podane na kołderce z duszonych porów. Proste, domowe jedzonko. Pycha!
Składniki na kluski:
- 80 dkg ziemniaków
- około 20 dkg mączki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- 1 łyżka oleju
- 200 g mielonego mięsa
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
Składniki na sos porowy:
- 2 pory z zielonymi częściami
- 2 łyżki masła ghee/oleju
- 200 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- 2 łyżki skwarków
Przygotowanie:
- przygotuj kluski śląskie
- mielone mięso wymieszaj, z przyrumienią cebulką, pieprzem, solą i kilkoma łyżkami bulionu/gorącej wody
- kawałki ciasta na kluski rozpłaszcz na dłoni i nakładaj po łyżeczce farszu i postępuj dalej jak w przepisie wyżej
- pora umyj, rozetnij wzdłuż na pół i dokładnie wypłucz spomiędzy liści drobinki piasku, następnie potnij w krążki. Na patelni rozpuść masło i dodaj pokrojonego pora, duś do momentu, aż straci objętość (przez kilka minut). Następnie wlej śmietanę kremówkę, dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową, przykryj patelnię i duć kilka minut, aż por będzie miękki.
- ugotowane kluski podawaj z sosem porowym okraszone skwarkami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂