Proste, bardzo aromatyczne danie pochodzące z kuchni północnej Indii i Pakistanu.
Dwa proste sezonowe składniki: ziemniak (aloo) i kalafior (gobhi) z południowo-azajtyckimi przyprawami składają się na to smaczne danie wegetariańskie.
Kurkuma barwi je na żółciutki kolorek, a imbir, czosnek i papryczka chili dodają pikanterii.
Jeśli nie lubisz za ostrych dań, przyprawy dodawaj chili stopniowo i kosztuj!
Składniki:
- 1 kalafior
- 4 ziemniaki
- 3 pomidory
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego w całości
- 2 cm świeżego startego imbiru
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki chili
- 1 łyżeczka garam masala
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka wody
- natka posiekanej kolendry/pietruszki
- sól
Wykonanie:
- kalafior podzielić na różyczki, ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę
- na rozgrzany olej wrzucić kmin rzymski i smażyć niecałą minutę. Dodać imbir i czosnek, dokładnie wymieszać, a po 2 minutach dodać ziemniaki. Następnie wrzucić kurkumę, chili, mieszankę garam masala oraz mieloną kolendrę i smażyć przez kilka minut.
- po chwili dodać pomidory (pozbawione pestek, pokrojone w kostkę), a po 5 minutach dorzucić kalafior i smażyć na dużym ogniu. Wlać szklankę wody, posolić, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut, aż ziemniaki i kalafior będą miękkie
- gotową potrawę udekorować natką kolendry lub zielonej pietruszki
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂