Kalafior smażony z ziemniakami

Proste, bardzo aromatyczne danie pochodzące z kuchni północnej Indii i Pakistanu.
Dwa proste sezonowe składniki: ziemniak (aloo) i kalafior (gobhi) z południowo-azajtyckimi przyprawami składają się na to smaczne danie wegetariańskie.

Kurkuma barwi je na żółciutki kolorek, a imbir, czosnek i papryczka chili dodają pikanterii.
Jeśli nie lubisz za ostrych dań, przyprawy dodawaj chili stopniowo i kosztuj!

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 4 ziemniaki
  • 3 pomidory
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego w całości
  • 2 cm świeżego startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki chili
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka wody
  • natka posiekanej kolendry/pietruszki
  • sól

Wykonanie:

  • kalafior podzielić na różyczki, ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę
  • na rozgrzany olej wrzucić kmin rzymski i smażyć niecałą minutę. Dodać imbir i czosnek, dokładnie wymieszać, a po 2 minutach dodać ziemniaki. Następnie wrzucić kurkumę, chili, mieszankę garam masala oraz mieloną kolendrę i smażyć przez kilka minut.
  • po chwili dodać pomidory (pozbawione pestek, pokrojone w kostkę), a po 5 minutach dorzucić kalafior i smażyć na dużym ogniu. Wlać szklankę wody, posolić, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut, aż ziemniaki i kalafior będą miękkie
  • gotową potrawę udekorować natką kolendry lub zielonej pietruszki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *