Do jesiennej owsianki koniecznie dorzuć sezonowe owoce — gruszki. Pyszny, zdrowy owoc, a po skarmelizowaniu to już prawdziwy cymes. Takie śniadanie wprowadzi Cię w doskonały nastrój i nasyci na długie godziny.
Owsianka praktycznie przygotowuje się sama. Wystarczy płatki wieczorem zalać wrzątkiem i śniadanie gotowe. Tak, tak płatków owsianych nie gotujemy, ponieważ rozgotowana breja działa jak cukier prosty (to trochę tak jak z rozgotowanym ryżem, czy makaronem, zwiększa się IG). Dodatek wody i zalanie płatków zapobiegnie temu, że „zabiorą” nam wodę z organizmu. Pamiętaj również o dodaniu do płatków soku z cytryny, zapobiegnie to szkodliwemu działaniu kwasu fitynowego.
Składniki na 2 porcje:
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 2 niepełne szklanki wrzątku
- 2 gruszki
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka miodu
- cynamon — opcjonalnie
Przygotowanie:
- odmierz potrzebną ilość płatków (u mnie zmieszane owsiane z orkiszowymi), zalej wrzątkiem. Przykryj rondelek i odstaw do napęcznienia na całą noc
- gruszki obierz, następnie pokrój na około 5 mm plastry
- na patelni rozgrzej masło, dodaj miód i ułóż plastry gruszki. Posyp cynamonem. Po kilku minutach przełóż gruszki na drugą stronę i smaż do zrumienienia. Do przewracania plastrów gruszek użyj łopatki, nie widelca, bo się rozlecą
- podgrzej płatki owsiane, dodaj sok z cytryny. Rozłóż do miseczek, dodaj skarmelizowane gruszki. Możesz dodatkowo posypać dowolnymi pestkami lub orzechami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂