Jarmuż duszony z imbirem i papryką

Jarmuż to prawdziwy superfood, ma niezwykłe właściwości odżywcze i zdrowotne dla naszego organizmu. Poza tym to jedyne dostępne przez całą zimę świeże warzywo prosto z ogrodu. Powinno znaleźć się w każdej zdrowej diecie.

Jest tak naładowany składnikami odżywczymi, że nie ma potrzeby jedzenia jarmużu w nadmiarze. Szczególnie nadmierne spożycie niewskazane jest dla osób z niedoczynnością tarczycy, ponieważ w stanie surowym jarmuż powoduje upośledzenie wchłaniania jodu.

Także odradzam picie jarmużowych koktajli np. 2 tygodnie pod rząd. Zawiera również tak jak szpinak i rabarbar sporo szczawianów!

Dla niestosujących diety wystarczy do smażenia cebulki dodać tłuszcz. Uwielbiam duszony jarmuż, dzisiejszy z dodatkiem imbiru i papryki jest przepyszny. Polecam!

Składniki:

  • około 400 g jarmużu (obranego bez grubych nerwów)
  • 2 długie czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 4-5 cm kawałek imbiru
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 szklanki bulionu warzywnego

Wykonanie:

  • obrane z grubych nerwów liście jarmużu zblanszować we wrzątku przez kilka minut. Odcedzić na durszlaku. Ostudzić i poszatkować nożem na mniejsze kawałki
  • przygotować bulion warzywny. Przygotowuję własny z domowej vegety (1 łyżeczka na 1 szklankę wrzątku)
  • obrać i pokroić w piórka cebulę. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pestek, pokroić w paski
  • na dużą, rozgrzaną patelnię wlać kilka łyżek bulionu i „podsmażyć” cebulę. Dodać starty na tarce imbir i paprykę, następnie podsmażyć razem przez kilka minut
  • na patelnię dołożyć jarmuż, przykryć pokrywką i dusić 5-10 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową
  • podałam z dodatkiem filetu z kurczaka i kaszy gryczanej

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *